Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I dessa dagar kan det vara aktuellt att minnas Libyens regeringsbesök i Sverige år 1974, nedan som moderaten Anders Björck redogjorde för det i riksdagen:

1. Man tog 1974 emot den libyske premiärministern Jalloud på ett officiellt besök i Sverige. Med sig hade han den libyske marinchefen och en rad andra höga libyska dignitärer. De avfestades i dagarna tre.

2. För att understryka de särskilt hjärtliga förbindelserna förlades det besöket, förutom hos statliga myndigheter, som normalt sett förekommer vid ett officiellt besök, också hos det socialdemokratiska partihögkvarteret, hos Socialdemokratiska ungdomsförbundet och Landsorganisationen. Tydligen var stämningen god, för Jalloud uttryckte vid det avslutande mötet, vilket jag tillåter mig att citera ur den samtalsuppteckning som då gjordes, ”sin glädje över att fä göra bekantskapen med Palme, med vilken han kunnat konstatera många gemensamma åsikter och i vilken han var tacksam att se en personlig vän”. […]

Jalloud inbjöd också Palme att besöka Libyen, och detta tackade Palme inte bara ja till utan han sade också att han ”så snart som möjligt önskade benytta sig av denna inbjudan”,

Ja, fru talman, glädjen stod sannerligen högt i tak. I gåva från Libyen fick herr Palme – han är liksom Kadaffi från början kavallerist – en kamelsadel och en piska, och Palme kvitterade med att överlämna en Dalahäst i kromosomformat.

Arkiv

Fler bloggar