Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I dagens pappers-SvD skriver jag krönika om statligt subventionerad miljöförstöring utifrån en artikel i senaste numret av Neo, författad av Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand ihop med den nyliberale debattören Mattias Svensson. Jag vill inte ge dem rätt i hela deras analys – jag tycker inte att alla riktade skattelättnader kan buntas ihop med de direkta statssubventionerna – men de har bra poänger och lyfter en viktig diskussion.

MW/MS skriver om en rad olika frågeområden. I min artikel koncentrerar jag mig särskilt på fisket, som är ett av de tydligaste och mest upprörande exemplen på att skattebetalare tvingas finansiera rena rovdriften.

Här kommer några länkar för den som vill fördjupa sig:

Själva Neotexten verkar inte finnas på nätet (ännu?) men mer info om nya numret finns här.

Här berättar EU-kommissionen om arbetet med att ta fram en ny fiskeripolitik.

Här föreslår professor Rashid Sumaila tre strategier för för att främja ett sundare fiske.

The Economist tecknar en utmärkt översikt i den här artikeln.

Och här beskrivs hur det isländska systemet med enskilda, överförbara fångskvoter fungerar.

Arkiv