Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Häromdagen oroade jag mig lite för den lag som nyligen trädde i kraft i EU:s nya ordförandeland Ungern. Nu har jag nåtts av nyheten att den mediegranskande ungerska myndigheten inte vilar på hanen, utan redan är i färd med att undersöka och kontrollera de ungerska mediernas uppförande. Lagens första offer, eller ska vi säga vinnare, visar sig – något förvånande vara Ice T, vars låt It’s on, med introt Warning, spelades strax före sex på kvällen den 2 september i den privata radiokanalen Tilos Rádio. ”Enligt myndigheten kan Ice T:s låt ha negativt inflytande på unga lyssnare vilket betyder att den borde få spelas först efter klockan 21 på kvällen.” Radiostationen har översatt och lagt ut sitt svar till myndigheten på sin webbsida och argumenterar för sin sak här.

För läsare som inte känner till denne rapfarfar så är Ice T kanske fortfarande mest känd för den kontroversiella låten Cop Killer, som han gjorde med sitt band Body Count 1992 och som lyckades reta upp Tipper Gore rejält. De låtar som nu diskuteras i Ungern är från hans soloskiva Home Invasion från 1993. Det är med andra ord inga nya släpp som har satt Tilos Rádio i klistret. Ice T själv har mestadels synts i tv-rutan på senare tid – antingen i dokusåpor eller som polis i serie Law & Order, Special Victims Unit.

Att han är årets första bad boy på ungerska mediegranskares wanted-lista kommenterar han så här på Twitter:

”I love it! The world still fears me. hahaha!” 

Nåja. ”The world” är att ta i. Men åtminstone fem ungrare. Och kanske Tipper Gore dårå. Alltid något.

Håhåjaja. Den nya ungerska medielagen framstår inte som mindre larvig efter det här, så mycket kan man konstatera.

Arkiv