Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Moderaterna i landstingets obstruktioner i sprutbytesfrågan var det avgörande skälet till att jag inte kunde tänka mig att lägga en röst på dem i valet. Det envisa motståndet är för mig obegripligt och dess inhumana konsekvenser borde vara skäl nog att förstå att det här inte är en lämplig fråga för moraliserande hållningar.

Häromdagen publicerade SvD en liten artikel om hur ett hiv-utbrott i Stockholm 2006/2007 kunde ha stoppats om vi bara hade haft sprutbytesprogram. Detta enligt en kartläggning från Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet. Såväl artikeln som studien i sin helhet är rekommenderad läsning för Filippa Reinfeldt.

Och nej. Att dela ut rena sprutor är inte detsamma som att uppmuntra till drogmissbruk. Den risken tror åtminstone inte Smittskyddsinstitutets Viveca Urwitz på:

”Viveca Urwitz tror inte att det finns någon risk för att det blir fler narkomaner med ett sprututbytesprogram.

– De som använder sig av sprututbytet är etablerade narkomaner. Det är ungefär som att säga att folk har mer sex för att det finns kondomer.

Virusstammen som spreds i Stockholm kom från Finland redan 2003. Smittan vandrade sedan långsamt mellan enskilda personer i flera år.

– Sedan får en person i ett nätverk det och då går snabbt. Att dela injektionsredskap är ett supereffektivt sätt att sprida det här viruset, säger Viveca Urwitz.”

Snälla rara moderater. Ni som berömmer er om att vara pragmatiska. Är det inte dags att uppvisa lite pragmatism i den här frågan?

Arkiv

Fler bloggar