Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Debatten om Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu fortsätter, efter att Svante Wyler, krönikör i P1:s Godmorgon, Världen! avfyrat en rejäl bredsida i söndagens program. Reepalu har därefter berättat att hans kansli översvämmas av öppna och förtäckta hot. Det Reepalu vittnar om är naturligtvis fullständigt oacceptabelt.

Värt att notera är också att Reepalu inte förmår bättra sig, trots den veritabla stormen som blåser mot honom. I en intervju med dansk tv, i programmet Lorry som uppmärksammade antisemitismen i Malmö i måndags, sade han att ”den israeliska lobbyn” motarbetar honom.

Inslaget finns på Youtube.

Speakertext: … Idag tar han avstånd från alla övergrepp på judar och säger att han blivit avsiktligt felciterad.

Reeepalu: – Man möts utav väldigt många, som man kanske kallar den israeliska lobbyn, som inte är intresserade utav vad jag säger, och vad jag tycker, men däremot vill tillskriva mig massor utav uppfattningar.

Reportern: – Det han säger till oss idag, det är att det är den israeliska lobbyn som försöker rita en bild av honom.

Jeshua Kaufman, Judiska församlingen: – Jag hoppas att han inte sa det, eller att det är missförstått.

Anledningen till att representanten från judiska församlingen inte vill tro på att Reepalu menar vad han säger, är att begrepp som israelisk lobby är vanligt förekommande i antisemitisk diskurs, där föreställningen om en global judisk konspiration som påverkar snart sagt varje politiskt skeende är en hörnpelare. Det är en tankefigur som dyker upp i en rad tvivelaktiga sammanhang, med andra ord, och som ofta ger anledning att undra över avsändarens motiv.

Det är märkligt att Ilmar Reepalu inte tycks kunna diskutera antisemitismen i sig, utan att blanda in sina föreställningar om Israel.

Arkiv