Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Skrået har blivit en röst fattigare.

Jag har nåtts av beskedet att Niklavs Lapukins, vän och tidigare kollega på Upsala Nya Tidning, har gått bort. Niklavs personifierade den gode ledarskribenten, tydlig i sina värderingar, gudabenådad språkkänsla och massor av humor (ibland – efter ett långt liv med politiken – kryddad av en dos välgörande cynism).

Niklavs hade sina rötter i Lettland och var starkt engagerad i de baltiska staternas frihetskamp före Sovjetunionens sammanbrott. Den yttersta grunden var dock alla människors rätt till frihet.

Även efter frigörelsen fortsatte Niklavs att skriva och informera om utvecklingen i våra tre nya grannstater på andra sidan Östersjön. Det var mycket glädje, men också åtskilligt av huvudskakande inför turbulensen i politiken.

Det är fint att minnas hur glad och stolt Niklavs blev när han belönades med en lettisk orden för sina insatser.

Och hur var han då? Niklavs Lapukins var en bra människa.

Arkiv