X
Annons
X

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

När politiken behandlas på YouTube blir det naturligtvis inte uteslutande storpolitik. Även en och en halv minut ur en vanlig riksdagshearing kan bereda outsinlig glädje.

Därför ger sig Ledarbloggens Youtubiana i dag in i riksdagskorridorerna och de allt överskuggande klimat- och energifrågorna, som nästan (*host*) fick sin lösning för inte så länge sedan, tack vare vänsterns enorma intresse för och kunskaper inom området.

– Alla vet att denna regering har visat ett stort ointresse för miljöfrågorna, skröt socialdemokraternas miljöpolitiske talesman Anders Ygeman när han kommenterade budgetproppen häromdan.

Nåja, alla som Ygeman känner kanske. En annan sak som många vet är
att socialdemokratins eventuellt tilltänkta samarbetspartners i en
möjligen påtänkt koalition på vänsterkanten också har sina brister.

Tillåt oss påminna
om vänsterpartisten Peter Pedersen. Han är kanske inte en av våra mest namnkunniga riksdagspolitiker, men han har varit med ett tag.

1998 äntrade han riksdagen, och ända sedan 1976 har han varit vänsterpartiet trogen. För fem år sedan, när vänstern letade ny partiledare, nominerades Pedersen av sitt hemdistrikt och accepterade också nomineringen. Nu blev det inget partiledarskap och det finns åtminstone ett skäl för Pedersen att glädjas över detta.

Ty hade han blivit vänsterledare hade han förmodligen häcklats om möjligt ännu mer än vad som hittills skett för sitt famösa uttalande i samband med en öppen utfrågning på temat energi förra hösten.

Det var nämligen då Pedersen blev känd som vänsterpartisten som ville lösa energikrisen med en evighetsmaskin…

I klippet kan man låta sig roas inte bara av hur Pedersen resonerar sig fram (bland annat tar han en sväng in om digital-TV:ns mysterier av oklar anledning) utan också av hur ledamöterna bakom honom blir uppenbart fnissiga och hur expertpanelen artigt och pedagogiskt försöker ge honom ett seriöst svar.

Klippets spridning föranledde viss munterhet i bloggosfären och bland annat bloggaren Henrik Hansen tog sig an att förklara tingens ordning i en längre utläggning.

Bonustrivia om Peter Pedersens obändiga vilja att finna lösningar till världens små och stora problem kan också hittas i den klassiska motion där han föreslog ”standardiserad färgsättning på mjölkförpackningar”.

”Ett irritationsmoment för landets mjölkdrickare är att färgsättningen på olika mjölkprodukters kartonger varierar över landet. I vissa områden är t.ex. standardmjölkens kartong röd, mellanmjölkens grön, lättmjölkens blå och minimjölkens gul, medan det på andra håll i landet kan vara helt annorlunda! Detta kan vara förvirrande för mjölkkonsumenter på resande fot och kan leda till felköp. En enkel åtgärd vore därför att införa standardiserade färger för olika mjölkprodukters kartonger, oavsett var de produceras och säljs i landet.”

Jodå. Vänstern har alltid en lösning i bakfickan. Även på de problem du inte visste att du hade.

Pedersens roliga utmaning till forskarvärlden landar på plats 31 på Ledarbloggens 33-i-topplista över YouTubiana, ett koncept vi stulit från Fredrik Strage men applicerar på ledarsidans favoritämnen, inte sällan under den i dessa tider så aktuella devisen det kunde varit värre.

Arkiv