Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Forum för levande historias enkät om Förintelsen i skolan visar att lärarna inte får många rätt när de kunskapstestas. Många klagar över att de inte har fått lite eller inte någon utbildning alls. Och för dem som har gått kurser på lärarhögskolan verkar det inte spela någon roll.

Det är ju ganska svåra frågor, förklarade överintendenten Eskil Frank i Ekot. Tja. En del av frågorna är inte allmängods, men de borde rimligen vara det för dem som undervisar i ämnet.

Något är allvarligt fel när 45 procent av lärarna antingen svarar ja eller vet ej på frågan om Gulag byggdes (underförstått av nazisterna) huvudsakligen för att mörda judar. Jag vet inte om det krävs någon särskild utbildningsinsats för att veta det rätta svaret.

Jag vågar inte heller tänka på hur resultatet skulle bli om FFLH också hade ställt frågor om kommunismens brott mot mänskligheten. Men det gjorde man inte.

Arkiv