Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Efter att ha tagit del av gårdagens sköna omvärldsbevakning signerad Libyens härskare Muammar Khadaffi var jag tvungen att gå hem och rota i de där underliga pappershögarna som man sparar av oklar anledning.

Sure enough, i en av dem hittade jag vad jag sökte – ett tidningsurklipp från 98-99 någon gång.

Då meddelade Khadaffi i saudiarabisk TV att William Shakespeare egentligen var en arab och att britterna således hade arabvärlden att tacka för dennes verk. Anledningen till att övriga världen inte hajat detta än var att engelskan under 15-1600-tal saknade formella regler för hur man transkriberar utländska namn. Alltså blev den framstående arabiske författaren Shejk Espir förvanskad till att heta ”Shakespeare”. Var William kom ifrån sa han aldrig något om.

Arkiv