Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Libyens diktator Muammar Khadaffi talade nyligen om varför han inte tror på fördjupade relationer, av unionsmodell, med västvärlden. MEMRI har publicerat engelsk översättning av några utdrag.

Khadaffi menar att ett stort hinder för utbytet över de kulturella gränserna är att vi i Skandinavien ofta går nakna.

”Jag har bra relationer med Frankrike, Italien, Europa, EU, Bryssel – jag behöver inte mer. I behöver ingen union. Hur skulle vi ens kunna enas? Vi har inte gemensam kultur, religion, språk eller politik. Våra meningsskillnader på dessa områden är så stora de kan vara. Delar vi kultur med Europa? Absolut inte. Vi har alla varsin kultur.

Våra kulturer är helt olika. I Skandinavien går folk omkring nakna. Kan du gå naken i Tunisien, Algeriet, Egypten eller Libyen? Du skulle stenas och spärras in på mentalsjukhus. Men i Skandinavien är det vanligt att man ser folk gå omkring nakna. Det är deras kultur. Är det möjligt att forma en union mellan någon som är naken och någon som tycker att detta är vansinnigt?”

Anförandet sändes i Al Jazira dden 9 juli 2008, och går också att se som videoklipp på MEMRI (Middle East Media Research Institute).

Arkiv