Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Får man öppet stödja demokrati, fördöma våldshandlingar och samtidigt jobba som enhetschef på Migrationsverket? Uppenbarligen inte om det innebär att man samtidigt försvarar Israel, om man får tro Migrationsverkets verksamhetschef för asylprövning:

– De åsikter han sprider gäller en konflikt som genererar flyktingströmmar till Sverige. Personer i de palestinska områdena måste kunna känna förtroende för att vi hanterar deras ärenden korrekt, säger Eugene Palmér till tidningen Världen Idag.

Världen Idag, som är en pigg tidning, om än med väldigt kristna förtecken och lite ovanlig nyhetsvärdering, har i dag två artiklar om fallet med Lennart Eriksson, som petats från sitt chefsjobb på Migrationsverket:

”I dag inleds förhandlingar i Mölndals tingsrätt där Lennart Eriksson
begär upprättelse. Det handlar om åsikter som han spridit via sin
hemsida på fritiden. Där ger han ett tydligt stöd till demokratin
Israel och framhåller USA:s insatser för Europa i kriget mot
Hitlertyskland.

Det var när han i september 2007 återkom till jobbet
efter ett friår som den nytillträdde verksamhetschefen konfronterade
Eriksson.

– Det första han sa när vi träffades var att jag – på
grund av min hemsida – inte fick vara kvar i jobbet som enhetschef.
Istället omplacerades jag till en lägre befattning, säger Lennart
Eriksson.”

Det låter mycket märkligt. Och i personalärenden kan det alltid finnas många dimensioner som aldrig blir kända. Men om det är som Eugene Palmér säger, att grundläggande åsikter som försvar för demokratin och fördömande av våldsdåd inte kan framföras offentligt av dem som jobbar på Migrationsverket blir man konfunderad.

Läsarna får själva bedöma om Eriksson begått några övertramp: hans blogg Sapere Aude är öppen för alla.

Arkiv