Annons

Ledarbloggen

SvD

SvD

Med anledning av Körsvennens inlägg Vem är till salu? (17/5), har SVT inkommit med följande replik:

Körsvennen frågar i lördagens SvD om SVT säljer sig till vänsterpolitisk agitation. Han målar upp en bild av en SVT-reporter som står på politiska barrikader samtidigt som han bevakar forskningen i samma frågor i rollen som journalist på SVTs ”akademiska flaggskepp” Vetenskapens värld.

Nej, så är det naturligtvis inte. Men Körsvennen kanske också har varit ung och samhällsengagerad en gång? Kanske också kanaliserat sin ambition att förstå världen på olika sätt i olika perioder av livet? Kanske inte heller gått rakt in i en roll som fast anställd ledarskribent på Svenska Dagbladet?

För säkerhets skull tillämpar vi ”karantänstider” på flera år från det att en medarbetare lämnar ett politiskt engagemang till att hen kan användas att bevaka vissa frågor. Och vi har redaktörer som beslutar om ämnesval och garanterar att våra program håller hög standard.

Nej, vår trovärdighet är inte till salu och vi fortsätter att spegla forskningsfronten. Med vind i seglen och engagerade och professionella reportrar.

Anna Schytt, chef för SVT Vetenskap och ansvarig utgivare för Vetenskapens värld

 

Körsvennen kommenterar: SVT:s ”karantänstider” väcker nyfikenhet. I det här specifika fallet ska man alltså förstå att SVT anser det rimligt att en person som ägnat över ett decennium åt att aktivt opinionsbilda från tydligt vänsterhåll (och så sent som för fem år sedan gav ut boken ”Sälj skiten!” som enligt förlaget vill visa hur ”det går att stoppa privatiseringsvågen”), mitt i valrörelsen kan sättas att göra objektiva reportage om klyftor i Sverige.

Huruvida detta är till gagn eller skada för SVT:s trovärdighet kan man uppenbarligen ha skiljaktiga uppfattningar om.

För övrigt kan tilläggas att Körsvennen aldrig någonsin varit annat än ung. Trots att han redan 1915 blev SvD:s emblem, har hans återkommande uppdykande på ledarsidan aldrig åldrats i tanken. Evigt ung och djärv, men aldrig oförståndig.

Arkiv