Annons

Ledarbloggen

Adventskalendern

Adventskalendern

Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka här på ledarbloggen, vackert illustrerad av Joanna Andreasson. Bakom luckorna bjuder nuvarande och tidigare profiler på SvD:s ledarsida på daglig textläsning, företrädesvis något av lucköppnaren själv som förtjänar att läsas på nytt.

14


DAGENS LUCKÖPPNARE:  PAULINA NEUDING

Jag har sällan sett idén om det goda, fina hatet uttrycks så ogenerat: Under rubriken ”Därför hatar vi Birro” skriver Mattias Irving på tankesmedja Seglora Smedja, finansierad av Stockholms stift i Svenska Kyrkan (!), att vänsterhatet mot den konservative skribenten Marcus Birro är befogat. Se, Birro hotar genom sina åsikter och sitt skrivande en politisk kamp, och de som hotar kampen förtjänar hat. Rubriken har sedan dess ändrats, men adressraden är kvar. http://dagensseglora.se/2013/11/27/darfor-hatar-vi-birro/

”Så ser hatet från vänster ut. Det goda, fina hatet, det som drabbar män och kvinnor för att vi inte är tillräckligt pacifistiska, queer, feministiska eller bara vänster,” skrev jag i en kolumn i februari. Den får man gärna läsa igen.

När Seglora Smedja förespråkar hat i Adventstid vill jag passa på att påminna om att de flesta av oss kan sprida lite kärlek bara genom att lyfta luren. Äldre i Sverige är extremt ensamma i internationell jämförelse, och ansvaret för det är vårt och ingen annans. Offentligt anställda kan mata, vårda och hålla ordning på medicineringen. De kan till och med vara en medmänniska, trösta och hålla i handen, och har ofta den ambitionen. Men det är inte hemtjänstpersonal och snälla undersköterskor äldre brukar ha inramade på bild hemma, utan familjemedlemmar. Tänk gärna på det i jul.

Paulina Neuding är chefredaktör för magasinet Neo och kolumnist i SvD.

Arkiv