Annons

Ledarbloggen

Ivar Arpi

Ivar Arpi

Det skulle vara lätt att uteslutande vara skadeglad. Pika om arbetslinjen. Fördöma skolkandet. Etc osv. Men att regeringen fick igenom den höjda brytgränsen för statlig skatt, som oppositionen inklusive SD hade tänkt fälla i dag, är kanske allra mest pinsamt. Ja, inte för regeringen då, utan för oppositionen. Och lite även för hela Sverige. Hade någon månne ändrat uppfattning efter gårdagens riksdagsdebatt? Nej, nej. Ve den som röstar mot partilinjen! Lojalitet värderas högre än självständigt tänkande i skarpa lägen. Nej, att regeringen vann omröstningen med en (1) röst berodde på att Mikael Damberg (S), Carina Hägg (S), Jonas Sjöstedt (V) och Mattias Karlsson (SD) var frånvarande. Och de hade inte kvitterat ut sig heller, och därför räknades deras icke-röster. Var de befann sig vet jag inte i skrivande stund. Det hela verkar det bero på dålig kommunikation i de tre nämnda partierna, eller något annat, vem vet. Det är inte så lovande att oppositionen inte ens klarar av att samarbeta vid en enkel omröstning. Än mindre att toppolitiker inte mäktar med att dyka upp, oavsett skäl. Hur skulle det då gå vid en eventuell valvinst?

Man kan kosta på sig lite munterhet, men den här omröstningen ändrar inte något på sikt. Inget av oppositionspartierna har ändrat sig. Frågan kan komma att tas upp igen under budgetomröstningarna i november. Så det vore förstås helt okej och bra för ekonomin om nämnda kvartett då skolkade återigen.

Uppdatering 1: Mikael Damberg och Carina Hägg missade voteringen för att de var på ett internationellt S-seminarium i riksdagens andrakammarsal och kom av den anledningen inte till voteringen i tid. Till skillnad från det interna missförståndet som gällde för V, så var Damberg och Hägg tidsoptimister.  Klassiskt skolkbeteende…

Uppdatering 2: Mattias Karlsson (SD) är utomlands och kunde alltså inte närvara. Och eftersom SD av övriga partier inte tillåts vara med i kvittningssystemet kunde han inte kvittas. Ingen miss där alltså.

 

Arkiv