Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ibland föreställer man sig att politiker är särdeles sluga. Att de bedriver ett sofistikerat och välplanerat rävspel mot varandra. Att det finns män i kulisserna med diaboliska planer. Politiskt tillsatta tjänstemän. Spinndoktorer.

Ta dagens omröstning i riksdagen som exempel. Trots veckor av snack och förberedelser, trots en oändlig rad av påminnelser om att regeringen minsann är i minoritet och trots en lätt generande överenskommelse med SD, så misslyckades oppositionen att bryta ut regeringens förslag om att höja brytpunkten för när invånarna ska betala statlig skatt. Man skulle kunna tänka sig att den förlorade omröstningen vore del i en plan. Det slutgiltiga beslutet tas ju inte förrän i november eller – i värsta fall – strax före jul. Genom att förlora kan oppositionen hålla debatten vid liv ytterligare någon månad – en debatt där regeringen framstår som svag och nedtryckt.

Men så kommer jag ihåg att jag har träffat väldigt många politiker. Och de är som folk är mest. De är definitivt inga raketforskare. De skulle inte kunna genomföra en så komplex plan. Ibland klarar de inte ens av att trycka på rätt knapp vid omröstningarna. Det finns tre knappar att välja mellan.

Vad vi såg i dag var helt enkelt ett pinsamt nederlag för oppositionen. Ett bakslag som kan ta luften ur den mest uppblåsta figur.

Och de som missade var inte några gröngölingar som kommit in i riksdagen direkt från Unga örnar heller. Det var tunga namn i vänsteroppositionen. Socialdemokraten Mikael Damberg, som exempelvis sköter riksdagsdebatterna där Stefan Löfven inte kan delta, var frånvarande från omröstningen. Carina Hägg, som är inne på femte mandatperioden för Socialdemokraterna i riksdagen, var heller inte på plats. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt uteblev från omröstningen.

Toppnamn, alltså, i den rödgröna sufflé som gör anspråk på regeringsmakten. Trots att de uppenbarligen inte klarar av att trycka på en knapp i årets mest prestigefyllda riksdagsomröstning.

Rykte om regeringsduglighet är något man förtjänar. Det är inget man bara kan påstå att man har. Förtroendet bygger på rutin, stabilitet, konsekvens och förmåga att exekvera det som är bestämt, bland annat. Men är det något man kan förknippa Socialdemokraterna med i dag? För några veckor sedan missade Socialdemokraternas ledning att räkna bort 12 miljarder kronor i skuggbudgeten. Idag missade de knapptryckningen. Vad ska de missa nästa gång?

Arkiv