Annons

Ledarbloggen

Siri Steijer

Siri Steijer

Den eftersatta bostadsmarknaden är ständigt aktuell. I dag rapporterar SvD om hur var femte kommunal bostad sålts sedan 2008. Kommunerna kan dock ingen skylla på. Som de själva påpekar i SvD:s artikel är de tvungna att sälja några lägenheter för att ha råd att rusta upp de andra. Staten badar inte längre i pengar med vilka de kan finansiera bostadsproduktionen. Därför måste privata aktörer ta över för att skattebetalarna inte ska behöva stå för notan.

Ett av problemen på svensk bostadsmarknad är att det byggs för få nya bostäder. Men huvudskälet till detta stavas hyresregleringen; inte minst EU-kommissionen har riktat skarp kritik mot denna. Sonny Modig, avgående vd för MKB Fastighets AB, skrev på DN Debatt (7/8) att den orsakar inlåsningseffekter, stillastående marknader, köer och svarta marknader.

Avskaffades hyresregleringen skulle dessutom byggandet sannolikt lösa sig självt eftersom det med marknadsmässiga priser skulle gå fortare för hyresvärdar att tjäna in kostnaden för nybyggnationer. Trots detta, och med vår akuta bostadsbrist, görs få försök att förändra detta odynamiska och ineffektiva system.

Många med gedigen erfarenhet av bostadsmarknaden har försökt förklara förtjänsterna med marknadshyror för politikerna. Sonny Modig är inte den förste. Och ändå är det som att dessa argument aldrig bemöts seriöst. I Aftonbladet (15/7) stryker bostadsminister Stefan Attefall (KD) sin medförfattare, Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman, medhårs. Tillsammans lovar de att hyrorna även i fortsättningen ska baseras på bostädernas bruksvärde och bestämmas av hyresgästföreningarna och fastighetsägarna.

Attefall har nog fattat det här med marknadshyror. Men väljer att, så att säga, vända dövörat till. Att stöta sig med Hyresgästföreningen, särskilt inför ett val, vore nämligen strategiskt osmart. Tyvärr verkar det som att de borgerliga politikerna därför sväljer vänsterns problemformulering av bostadsmarknaden med hull och hår. Det kommer inte leda till några nya bostäder.

Arkiv