Annons

Ledarbloggen

Amelie Langby

Amelie Langby

Radioprogrammet Godmorgon, världen! har under sommaren besökt riksdagspartiernas starkaste fästen. I går hade turen kommit till den gamla bruksorten Fagersta i Västmanland där Vänsterpartiet har haft egen majoritet i kommunfullmäktige sedan 2002. Kommunalrådet Stig Henriksson (V) är populär och snarast sägs det vara hans politik, och inte Vänsterpartiets politik, som har vunnit väljarnas förtroende. Det ligger mycket i det.

Framgångsfaktorerna som har lyfts fram i Henrikssons politik är både sänkt skatt och förespråkande av företagsamhet, vilket ligger långt ifrån Vänsterpartiets traditionella linje. Och medan Vänsterpartiet har gått ut på stridsstigen för att bekämpa verksamheter som ger medborgarna möjlighet till valfrihet har Henriksson i sin tur låtit införa Lagen om valfrihetssystem, Lov. Därmed har Fagerstaborna fått ett reellt verktyg till valfrihet i hemtjänsten. Genom Lov hamnar makten att bedöma vad kvalitet är där den hör hemma – hos den enskilde.

För vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt måste det förstås vara provocerande att inte ens de egna leden delar hans syn på valfrihet och välfärd. Sjöstedt, som har sträckt sig till att vara för valmöjligheter, verkar ha en märklig syn på hur dessa kan omsättas i praktiken. ”Jag tycker att man ska ha valmöjligheter, men att man kan ha det utan Lov”, sade Sjöstedt till Sveriges Radio och menade istället att kommunerna ska vara lyhörda. Lyhördhet i all ära, men utan faktiska möjligheter för medborgarna att välja – och välja bort – kan det knappast kallas valfrihet.

Arkiv