Annons

Ledarbloggen

Siri Steijer

Siri Steijer

 Den upprörda diskussionen om behåar för barn blossade upp efter Frida Boisens artikel ”Varför? det finns ju inga bröst att hålla”(13/7) .

Boisen ”manar till aktion: Nu bränner vi alla behåar för barn! Sluta sexualisera våra åttaåringar!”. På sociala medier har det skrivits instämmande kommentar om att ”det är helt sjukt” med behåar för barn. Och Birgitta Ohlsson twittrade att det var ”Klokt av Frida Boisen om skönhetshets för unga flickor”.

Enligt Boisen står åttaåringar ”och krånglar på sig en behå i väntan på bröst som inte kommer än på många år”. En missvisande beskrivning av verkligheten: vissa flickor får mens och bröst i så unga åldrar. Det är nog inte så lätt för dem, och det blir inte lättare av att vuxenvärlden signalerar att det är onormalt att bära behå, eftersom ”barn ska vara barn”, underförstått ”barn har inga bröst”. Som om man inte längre får vara liten om man hamnar tidigt i puberteten. Som om man bryter mot någon oskuldskod genom att sätta på sig en behå.

Varför ständigt denna moralisering av vad flickor kan göra och inte göra? Varför skambelägga behån för unga tjejer? Det är bara ett par tyglappar över brösten, som för vissa mycket unga tjejer dessutom har samma funktion som för en vuxen kvinna. Och dessa flickor är oavsett detta lika mycket barn som andra barn i sin ålder.

Ett tidigt intresse för smink och underkläder behöver heller inte ses som ett misslyckande och någonting som bör motverkas. Man är inte förtryckt för att man gillar ”tjejiga” saker eller vill sätta på sig en behå. Sen är det upp till varje förälder att ta ansvar för sitt barn, och prata om vilka kläder man väljer att köpa och om man ska sminka sig eller inte. Och varför man väljer att göra på det ena eller det andra sättet. Dogmatiska diskussioner vuxna emellan kommer däremot inte göra någonting bättre.

Arkiv