Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson
Sacos ordförande Göran Arrius har nu lyssnat in och studerat siffror som belägger att Las inte är något problem för svenska företag (DN Debatt 27/5). Anledningen till att företagen inte längre upplever Las så besvärande är att lagen går att förhandla bort, komma runt och via avtal på olika sätt ändå avskaffa.
Vad Arrius säger är alltså att numer, när Las inte längre följs minutiöst är problemen mindre. Det skulle ju ganska enkelt kunna tolkas som att lagen som sådan är högst problematisk, varför man länge har varit tvungen att gå runt den.
Så vad är då problemet med att reformera den? Vem skulle sakna en lag som ständigt kringgås?
Dessutom. Beskrivningen av hur företag i samförstånd med facket enkelt kan kringgå turordningsreglerna överensstämmer inte med de mindre och medelstora företagens verklighet. Las gör marginalerna mindre för de företag som borde satsa och växa.

Varför bevara något som de flesta ändå helst ser till att bli av med?

Arkiv