Annons

Ledarbloggen

Maria Ludvigsson

Maria Ludvigsson

Kommunal ska vara ett fackförbund för alla medlemmar, inte ett politiskt parti. Det var Kommunals ordförande Annelie Nordströms budskap när hon i fredags intervjuades i den norska tidningen Finansavisen. I Norge pågår en stilla debatt om vårdföretagare och om alternativa aktörer verkligen ska finnas eller ej. Vårt brödrafolk har inte begåvats med samma valfrihetsreformer som vi och varje antydan till mer av valfrihet och konkurrensutsättning mottas med skepsis från flera håll.

Då är det roligt att se ordförande i ett svenskt LO-förbund rycka ut till valfrihetens och de alternativa aktörernas försvar. Angående välfärdsföretag som går med vinst säger Annelie Nordström till Finansavisen att ”Alla företag måste gå med överskott över tid för att de ska fungera.”

I detta norska sammanhang håller Nordström en linje som inkluderar dem som arbetar i privat drivna vårdenheter. Det är bra. Såväl för hennes norska kollegor att höra som för svenska LO-debattörer att läsa.

Arkiv