Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Socialdemokraternas verkställande utskott har ajournerat sitt möte över natten och ska fortsätta i morgon bitti. I skrivande stund är partiledarens ställning oklar, även om signalen att VU accepterar Juholts beskrivning av budgetprocessen tyder på att han inte kommer att tvingas bort den här gången heller.

Men vi får se i morgon.

Hur oklart det än är med Juholts framtid är det helt klart att socialdemokratin aldrig har varit med om något liknande. Man var statsbärande parti och hegemonisk samhällskraft under unikt lång tid. De korta perioder man ändå var borta från regeringsmakten upplevdes som undantag. Socialdemokratin var den sol som politikens andra planeter cirklade omkring, Socialdemokraternas ordförande var regeringschef och de stora socialdemokratiska evenemangen behandlades som angelägenheter för hela svenska folket. Vid partikongresser och på första maj rådde full nationell medial mobilisering.

Visst ljuder efterklangerna även i dagens rapportering från verkställande utskottets möte på Sveavägen 68. Men det som en gång var forte har blivit pianissimo. Nu dokumenteras inte styrka utan svaghet. Ledningsgruppen i en vilsen socialdemokrati med fantomsmärtor i regeringsmakten samlas för att ta ställning till om de ska ge sin yviga och slarviga ordförande ännu en chans och skickar ut meddelanden om att de har bestämt sig för att han nog talar sanning.

Det skulle förvåna mig storligen om inte de flesta VU-ledamöterna innerst inne känner att det här aldrig kommer att hålla fram till seger 2014, men ännu är man uppenbarligen inte redo att erkänna att sina misstag. Dels kostar det en förmögenhet i valutan prestige, dels vet man bara alltför väl vilket elände som väntar när de olika falangerna ryker ihop om successionen.

Håkan Juholts ordförandeskap är inte historia ännu. Men VU:s uppvisning i maktlöshet och förvirring gör ändå den här januaritorsdagen historisk.

 

Arkiv