Annons

Ledarbloggen

Johan Ingerö

Johan Ingerö

För en tid sedan skrev jag på ledarplats om skolmaten, med dess fokus på snabba kolhydrater och lättprodukter. Ämnet tycks nu vara aktuellt på fler håll.

I bloggen Huddingeperspektiv, där kommunens miljöpartister skriver om lokala frågor, rapporterar Olof Olsson om konflikter mellan skola och föräldrar just i fråga om barnens mat.

”Föräldrar på förskolor i Huddinge som inte velat att barn ska äta Becel, ett bordsmargarin med kemiskt omarbetat fett, och till och med erbjudit sig att skicka med barnen Bregott har fått nej. Trots att de visat på åtskilliga vetenskapliga studier som tyder på att kostråden är helt felaktiga och bl.a. riskerar leda till en ökning av hjärt-kärlsjukdomar till följd av överintag av fleromättade omega 6-fettsyror från fröoljor.”

Utan att ta ställning i själva sakfrågan kan man tycka att skolmatsalarna borde tillhandahålla olika alternativ, men här gäller alltså Livsmedelsverkets linje. Barnen ska äta vaselinsmör, snarare än den äkta varan. Fett är farligt, medan snabba kolhydrater (vitt bröd, pasta, pannkakor, piroger) och socker (marmelad, sylt) får förekomma i obegränsad utsträckning. Vad föräldrarna anser saknar betydelse.

Vem säger att valfrihetsrevolutionen redan är genomförd…?

Arkiv