Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

På ledarsidan i dag konstaterar vi att Socialdemokraterna inte har det lätt i sin jakt på ny partiordförande. Många av sidoorganisationerna har nu ”satt ner foten”, men gör det genom att låta fötterna dingla lite i luften ändå. Man ålar sig helt enkelt ur beslutsångesten genom att inte bestämma sig och i stället förorda en hel mängd kandidater.

Det är, kort sagt, inte lätt att välja när man inte är så värst begeistrad i utbudet.

Viktor Barth-Kron på Café har ett förslag som jag inte riktigt kan bestämma mig för om det är väldigt väldigt radikalt, väldigt väldigt konservativt eller bara väldigt väldigt skojigt. I alla händelser tipsar han idag socialdemokratin om att välja Olof Palme till ny partiledare…

”Han är helt uppenbart den enda som verkligen kan möta valberedningens centrala krav på att partiordföranden ska kunna ”ena partiet”. (Han möter också de andra kraven om regeringserfarenhet och internationellt engagemang.) Att han är död sen ett kvartssekel är visserligen ett litet bekymmer, men kan bevisligen övervinnas. Nordkorea har exempelvis Kim Il-Sung, död sen 1994, som statschef. Landet styrs av ett råd med uppdraget att uttolka ledarens vilja, alltså ungefär som den socialdemokratiska interndebatten sett ut sedan Palme gick bort.”

Palme fallerar dock på området ”vara kvinna”. Men om partiet kan se mellan fingrarna så…

Läs hela idén här.

Arkiv