Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Maxtaxan var en riktig valvinnare. Ett S i rockärmen i valet 98, om man säger så. Nu försöker De rödgröna göra om tricket genom att utlova sänkt maxtaxa. Det kan nog fungera en bit, men maxtaxan nu är inte vad den var då.

Dåförtiden innebar maxtaxan en avsevärd lättnad för Sveriges barnfamiljer. Idag skulle inte ens en nollmaxtaxa innebära samma ekonomiska lyft. Den första maxtaxan sätter så att säga krokben för den andra maxtaxereformens slagkraft. Och förslaget är inte enbart beroende av De rödgröna själva, man litar också till att kommunerna vill vara med och betala kakan.

Dock har De rödgröna andra familjepolitiska förslag som kan tänkas tilltala. Förslaget som kom redan häromveckan, som innebär att även barn till föräldralediga eller arbetslösa ska ha rätt till mer tid på dagis kan säkerligen röna framgångar. Det är dock talande för De rödgrönas formsvacka att de varit så dåliga på att sälja in förslaget.

En märklighet på området familjepolitik är att De rödgröna plötsligt inte har lyckats enas om föräldraförsäkringen. Det är lite konstigt. Socialdemokraterna har kongressbeslut på en tredelning, MP är inne på samma linje (även om de också vill förlänga). Så sent som i maj rapporterades det att trion var nära ett gemensamt förslag. Nu är de oeniga i stället.

Vad hände där? Har Vänsterpartiet, som vill dela rakt av, vägrat en tredelning? Det låter konstigt. En tredelning är ju ändå ett steg på vägen mot den tudelning de vill ha. Eller har månne Sahlin har gjort en Persson och gått på tvärs med sitt parti eftersom hon vet att kvoterad föräldraförsäkring helt enkelt inte är något som vinner val?

Oavsett vilket är De rödgrönas förhoppning sannolikt att frågan i och med detta försvinner ut ur valrörelsen. De har gett sitt besked och beskedet är Vi får väl se.

Arkiv