Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Regeringen har i dag beviljat försvarshögskolans rektor Mats Ericssons begäran om entledigande. Bättre att förekomma än att förekommas. Ericsons begäran kom sedan FHS styrelse uttalat en misstroendeförklaring mot honom och beslutat att hos regeringen kräva hans avsked.

Det har varit rena såpan och det är faktiskt obegripligt att styrelsen inte har agerat tidigare.

Ericsons hantering av Rekkedalaffären (forskningsfusk) har som det konstateras i styrelseprotokollet ”djupt skadat FHS anseende långt ut i den akademiska världen”. Frågan har inte varit om man skulle skratta eller gråta. Det är sällan man gör båda samtidigt.

Ericson har också agerat anmärkningsvärt i striden med FHS kanske mest internationellt kände forskare Bengt Sundelius, där en dragkamp om organisering övergick till det som framstår som ett slags personlig vendetta när Ericson drog det kortaste strået.

Lägg därtill den underliggande konflikt på FHS som ligger och pyr mellan ”akademikerna” och ”militärerna”, som utgör ytterligare ett hinder för en väl fungerande verksamhet. Vid en extern utvärdering sågades till exempel nyligen ett forskningsprojekt i 28-miljonersklassen.

Nu gäller det att styrelsen inte fuskar
med rekryteringen av ny rektor. Det blir ett tungt jobb för denne att återställa förtroendet för försvarshögskolan och finna en formel för att klara det dubbla uppdraget att både vara en fristående akademisk institution och leverantör av nytta till försvarsmakten.

Ja, om förstås om den överhuvudtaget kommer att få finnas kvar när försvarsminister Tolgfors har stuvat om bland stödmyndigheterna.

Arkiv