Annons

Ledarbloggen

Johan Wennström

Johan Wennström

Konsteleven Anna Odell dömdes idag till böter för våldsamt motstånd och oredligt förfarande, ett slags bedrägeri. Hon hittades till synes olycklig och självmordsbenägen på Liljeholmsbron i Stockholm och kördes av polis till S:t Görans psykmottagning.

På sjukhuset och under färden dit skrek, spottade och sparkade hon för att försöka bli fri, enligt tingsrätten. I efterhand har det alltså visat sig att alltsammans var skådespeleri, ett konstprojekt.

Fint och viktigt, eller bara cyniskt? Hur det än må vara är det helt i sin ordning att Odell fälls. Hennes advokat, Claes Borgström, har antytt att det bör finnas en straffrättslig ”specialzon” för konstnärer. Men det håller inte. Lagen gäller lika för alla och envar.

Domen ska nog inte heller uppfattas som att samhället sluter sig mot utmanande konstformer. Snarare är den en markering mot ansvarsflykt. Varsågod att ställa till med bråk i konstens namn, men ta då också konsekvenserna!

Arkiv