Annons

Ledarbloggen

Paulina Neuding

Paulina Neuding

För sjunde året i rad men för första gången utan incidenter kunde gayaktivister i går genomföra en prideparad i Jerusalem. De 5000 demonstranterna skyddades av 2000 poliser, medan ultraortodoxa motdemonstranter samlades på andra platser i staden. Israels högsta domstol avslog så sent som i måndags en ansökan om att paraden skulle stoppas. Budskapet är därmed att demonstrationsfriheten även gäller homosexuella, och även i den heliga staden.

Man kan kritisera mycket i Israels politik, men ibland får man indikatorer på styrkan i den israeliska demokratin. Inställning till homosexuella är en av dem, och den ställer Israel skarp kontrast till staterna i dess omgivning. Eller är det någon som räknar med en prideparad genom Mecka nästa år?

Det skulle förmodligen bli svårt. Det skulle nämligen kräva avskaffat döds- och spöstraff för homosexualitet. Teheran då? Nej, då kan deltagarna få dödsstraff. Kairo? Risk för tortyr. Gaza? Kan bli tio års fängelse. Ramallah? Inget formellt straff, men tortyr hotar i realiteten. Säkrast att hålla sig till Jerusalem tills vidare, med andra ord.

Arkiv