Annons

Ledarbloggen

Ledarredaktionen

Ledarredaktionen

Hur illa underbyggt eller uppenbart populistiskt kan ett argument från oppositionen bli? Tomas Eneroth, socialdemokrat och vice ordföranden i Näringsutskottet, utmanar tanken i sin kommentar till försäljningen av Vin & Sprit.

Avtalet med Pernod Ricard, världens näst största spritföretag, inbringar 55 miljarder till staten, långt över vad man tidigare vågat hoppas på. Som vd:n för riskkapitalbolaget Ratos säger till DI.se: ”Staten har fått väldigt bra betalt”.

Om regeringen gör som planerat, och betalar av på statsskulden, kommer man genom försäljningen tjäna en och en halv miljard kronor per år, tack vare lägre räntekostnader. Man får helt enkelt mer för pengarna än genom att äga en spritfabrik.

Facket Livs representant är ”försiktigt positiv”, ”eftersom Pernod Ricard har en långsiktigt industriell syn på Vin & Sprit”, och säger till di.se att företaget rentav kan vara ”en bättre ägare än staten”.

Men socialdemokratin dundrar på. ”Det är huvudlöst”, säger Eneroth, och påstår att priset kunde blivit högre om finansmarknadsminister Mats Odell ”inte haft så bråttom”.

Det finns inte ett enda seriöst ord i socialdemokraternas kommentar till den lyckade försäljningen av Vin & Sprit. Prislappen motsvarar 5 gånger omsättningen och 21 gånger resultatet före räntor, skatt, avskrivningar och amorteringar. Pernod Ricards aktie dök efter att affären offentliggjorts – som om det snarast var ett lite för dyrt köp för fransmännen. Odell har tagit revansch på kritikerna och visat att det går utmärkt att göra bra spritaffärer utan onödig risk för baksmälla.

Kanske begrep Eneroth att hans argument inte håller. Kanske var det därför han också riktade sig mot magtrakten med påståendet att ”staten säljer ut svenska jobb”, som i ett eko av Sverigedemokraternas syn på ekonomi.

Köpet av Vin & Sprit representerar den största franska industriella investeringen i Sverige någonsin, vilket tvärtom är ett mycket gott betyg i en globaliserad ekonomi. Och Pernod Ricard betonar att det exempelvis för Absolut är en förutsättning med svensk produktion för varumärkesframgång.

Det finns fler bra affärer att göra för Odell. Några principiella argument för att staten ska vara storföretagare finns inte. Det är heller inte givet att alla försäljningsintäkter ska gå till statsskulden. Bara fantasin sätter gränsen för vad medborgarna skulle kunna åstadkomma om de fick ta del av de egna pengarna.

Arkiv