Annons

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Socialnämnden, socialtjänsten, ”det sociala”. Också okärt barn kan ha många namn, men gemensamt för de sociala funktionerna tycks vara deras tillkortakommanden.

I Svea hovrätt prövas för närvande dödmisshandeln av en 16-årig pojke på Kungsholmen. Åter påminns vi om 16-åringen som i tingsrätten fick ungdomsvård för att ha hejat på dödsmisshandeln, och som enligt de sociala myndigheterna hade en märklig förmåga att befinna sig på fel plats.

Socialtjänsten är inkopplad, intygade åklagaren häromdagen utan att ge något närmare besked om vad det innebär. Det behövs inte heller. Killen väntar på ytterligare åtal för en grov misshandel i augusti förra året, en misshandel månaden dessförinnan och ett tredje misstänkt brott så sent som i januari i år. Den gärningen kommer troligen också att rubriceras misshandel (SvD 28/3). Om socialtjänsten i Stockholm är nöjd med sin insats vad det gäller 16-åringen undrar jag vad som krävs för att man ska vara missnöjd.

Mamman har sedan länge klippt banden med dottern. Pappan är dömd till rättspsykiatrisk vård och ska betala 230 000 kronor i skadestånd efter att under fem års tid systematiskt ha våldtagit henne. Det handlar återigen om fallet Louise, som Uppdrag granskning rullade upp i fjol.

I dag kunde man läsa i Vetlanda-Posten att Socialnämnden i Vetlanda nyligen har beslut att Louises enligt alla rimliga mått gravt olämpliga föräldrar ska fortsätta att ha vårdnaden om henne tills hon fyller 18.

Visst, pappan kan inte göra henne illa så länge han är intagen på rättspsyk, och mamman har Louise ändå ingen kontakt med. Dessutom har hon hunnit bli 17 år. Borde man mot den bakgrunden inte bara kunna släta över Socialnämndens olyckliga beslut med att vem som står som vårdnadshavare saknar praktisk betydelse?

Nej, en uppenbart olämplig person bör inte ens på papperet ges ett vårdnadsansvar. Dessutom motsätter sig Louise att hennes biologiska föräldrar får behålla vårdnaden om henne. Hon vill att fosterpappan tar över det, skriver Vetlanda-Posten som har tagit del av vårdnadsutredningen.

Själv har jag inte läst det sekretessbelagda materialet. Kanske behövs det heller inte för att konstatera att här finns en tydlig viljeförklaring av en snart myndig person att bli kvitt relationen med de föräldrar som ignorerat respektive sexuellt förgripit sig på henne. Vad mer begär Socialnämnden i Vetlanda för att skilja en självvalt frånvarande mor och en psykiskt sjuk pedofil från vårdnaden om deras barn? Om fosterpappan inte heller duger ska enligt lagen en annan särskilt förordnad vårdnadshavare utses.

Det vietnamesiska paret som fick sin tre månaders pojke tvångsomhändertagen av ”det sociala”, har i veckan överklagat länsrättens dom. Rapporteringen kring fallet har avslöjat märkliga interiörer, för att inte säga rättsövergrepp. Kvinnoklinikchef och övrig förlossningspersonal har positiva erfarenheter av föräldrarna och ställer sig helt frågande till beslutet, men deras synpunkter sållades bort av politikerna – i socialnämnden.

Någonstans verkar ett systemfel finnas inbyggt i ”det socialas” verksamhet. Det drabbar inte bara barn och föräldrar utan också människors tilltro till de sociala myndigheternas vilja och förmåga att skydda de mest utsatta i samhället.

Arkiv