Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Vilken befrielse det måste vara för socialdemokraterna att äntligen få vara i opposition. I dag menade Thomas Bodström att Sverige borde bojkotta OS-invigningen i Kina. Visserligen smartare än att som ungdomsförbundet SSU vilja bojkotta hela evenemanget, men ändå ett tydligt tecken på att s i opposition kan fånga upp vilken fråga som helst för att snabbt omvandla den till ett ogenomtänkt slagord.

Annat var det när man satt vid makten. Göran Perssons klassiska uttalande att det är ”oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet” vittnade om oöverträffad anpasslighet. Men han hycklade i alla fall på plats.

Olympiska spelen
erbjuder ett lysande tillfälle att utöva påtryckningar på den kinesiska diktaturen. Varje deltagare, varje journalist och varje besökare vid varje enskilt moment kommer att kunna påverka. Och allt räknas, om det så bara gäller ett ansikte målat som Tibets flagga. Men det kräver att man faktiskt åker dit.

Arkiv