Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ett år till har gått med Silicon Valley-bloggen. Twitters börsnotering, miljardvärderingar och en rad uppköp är några av händelserna under året. Den mest betydande, som har upptagit mycket av it-bolagens uppmärksamhet och påverkat stora delar av världen, är nog avslöjandena kring USA:s underrättelsetjänst NSA:s övervakning.

Facebooks första svajiga börsår lade sordin på riskkapitalinvesteringarna under första halvan av 2013, men sedan tog det fart igen. Bubbel-känslan har gjort sig påmind och företag utan intäkter har fått höga värderingar.

Förutom pengar och övervakning, har 2013 i Silicon Valley handlat om nya och nedlagda tjänster och produkter, smarta klockor och glasögon, kampen om foton, videoklipp och meddelanden och mycket mer. Men det har ändå varit något av ett mellanår i teknikvärlden, som mer har handlat om att vidareutveckla befintliga produkter och tjänster än banbrytande innovationer.

Kampen om sök och videoklipp
I januari utmanade Facebook Google och lanserade en ny sökfunktion, något som grundaren och vd:n Mark Zuckerberg hade pratat om skulle komma.
”Graph Search är designat för att visa dig svaret, inte en länk till svaret”, sa Mark Zuckerberg under Facebooks presskonferens, för att förklara skillnaden mellan vanligt webbsök och grafsök.
Det nya söket väckte frågor om integritetsinställningar, då en del användare överrumplades med att gammalt innehåll kom upp till ytan. Även om det snart har gått ett år sedan lanseringen har många ännu inte fått ”Graph Search”. Vill du testa det – gå över till amerikanska istället för svenska i språkinställningen för ditt Facebook-konto.

I januari lanserade Twitter videoappen Vine, där man kan spela in videoklipp på upp till sex sekunder. Vine var ett förvärv som Twitter gjorde i oktober 2012. Facebook svarade på lanseringen med att stänga av möjligheten för Vine-användare att hitta kontakter via sociala nätverksjätten. Och strax därefter uppdaterades Facebook-appen med en funktion för att spela in och dela med sig av videoklipp.

Harlem Shake och Instagramfoton från Nordkorea
Inget Silicon Valley utan Apple-rykten. I mitten av februari skrev New York Times, Wall Street Journal och Bloomberg att Apple experimenterar med en smart klocka med böjt glas, att Foxconn är en aktuell tillverkare och att det ska finnas ett team på 100 personer som jobbar med klockan. Men det kom även kritik om att ryktena skulle vara planterade för att manipulera Apples aktiekurs. Och det har fortfarande inte kommit någon smart klocka från Apple.

Internetmemet ”The Harlem Shake” spred sig i videocommunityt Youtube. Det är Baauers låt Harlem Shake som det dansades till, och själva dansen bestod av varierande hiphop-stilar, skakningar och improvisationer.

De första Instagram-fotona direkt från Nordkorea postades i fotoappen. Journalisten Jean H. Lee, byråchef för Associated Press i Korea, fotade till exempel en skylt som välkomnar forskare som utför atomprov och postade det via den första mobila internetuppkopplingen i Nordkorea som bara utlänningar får använda.

Marissa Mayer, vd för Yahoo, bestämde att Yahoo-anställda inte längre får jobba hemma, vilket skapade stor debatt.
”Det här ingen bred branschbild av att jobba hemifrån. Det här handlar om vad som är rätt för Yahoo just nu”, svarade hon på kritiken.

17-åring blev mångmiljonär
I mars förbjöd en bar i Seattle Googles smarta glasögon Glass, och sa sig vara först med ett förbud. Men än så länge var det bara utvecklare som hade fått köpa ett par och Glass förväntas börja säljas till allmänheten under 2014.

Google meddelade att man skulle lägga ner rss-läsaren Google Reader den 1 juli. Beskedet upprörde, det skickades runt protestlistor och spekulerades i varför. Google har lagt ner många tjänster genom åren och sökjätten uppgav att Readers kommande död berodde på att användandet hade gått ner. Samtidigt var Reader den mest använda rss-läsaren. I kölvattnet av beskedet var ett antal andra tjänster snabba på att agera på användarnas besvikelse och rop efter alternativ.

Apple lanserade tvåstegsverifiering för säkrare inloggning, men snart upptäcktes ett säkerhetshål som gjorde att det gick att ta över någons Apple ID.

17-årige Nick D’Aloisio från England blev mångmiljonär när Yahoo köpte hans nyhetsläsarapp Summly. Det är bara ett av många uppköp som Yahoo gjorde under 2013, de flesta för att få fler talanger till bolaget.

Facebooks misslyckade Home
I april lanserade Facebook den länge förväntade Facebook-telefonen, som inte var någon telefon. Det var en nedladdningsbar app för Android som fungerar som ett så kallat ”skin” och tar över hemskärmen i telefonen. Appen heter Home och är en annan upplevelse än vad vi är vana vid när vi öppnar våra mobiler. Snygg, men fick dåliga betyg i Google Play. Home var också svårt att få folk att använda och finns kvar, men är inte särskilt populärt. Med Home lanserade mobiltillverkaren HTC mobilen HTC First, med Home förinstallerat, som dock gick ur sortimentet bara några månader senare, skriver teknikpublikationen Mashable.

Google tjusade utvecklare
I maj gjorde elbilstillverkaren Tesla sin första kvartalsvinst efter tio år av förluster.

Google höll utvecklarkonferens i San Francisco och försökte övertyga 6 000 utvecklare om att de ska bygga applikationer på operativsystemen Android och Chrome. Hårdvaruuppdateringarna uteblev och konferensen handlade om nya och uppdaterade tjänster på webben – i datorn, mobilen och surfplattan. Googles satsade på att försöka knyta användarna ännu närmare till sig, med integrerade tjänster och nya funktioner. Under konferensen gick många runt med Google Glass, men när jag besökte sökjättens huvudkontor och campus i Mountain View samma vecka såg jag ingen med de smarta glasögonen.

Nyheten om Prism slog ner som en bomb
I början av juni sa det problemtyngda spelbolaget Zynga upp över 500 personer. Det var andra uppsägningsrundan och en följd av förlusttyngda kvartal och en rad chefer som lämnat bolaget.

Den 7 juni släppte tidningarna The Guardian och Washington Post bomben om övervakningsprogrammet ”Prism”. Materialet de hade tagit del av, som senare visade sig komma från den före detta NSA-anställde Edward Snowden, visade att nio it-jättar lämnat ut information till USA:s underrättelsetjänster NSA och FBI. Däribland Google, Facebook, Apple, Microsoft och Yahoo.

Bolagen nekade till inblandning och sa att de inte har några bakdörrar där NSA kan få ut information. De sa sig också inte ha hört talat om Prism.

Den rad av avslöjanden som sedan följde har på olika sätt påverkat bolagen i Silicon Valley under året. De har begärt att få redogöra för hur många förfrågningar om användarinformation de har fått från NSA, och nu i december begärde de att president Barack Obama och kongressen ska ändra övervakningslagarna. It-bolagen har i sin tur fått kritik för att de själva övervakar sina användare med all information de samlar in, och användarnas förtroende för tjänsterna har fått sig en törn. Bolagen har också jobbat en hel del med säkerheten under året, och flera av dem har har blivit hackade.

Apple lanserade nytt efter sju månader av tystnad. Det ryktade nya ”platta” operativsystemet för Iphone och Ipad släpptes, men överraskningarna uteblev. Förändringen för nya IOS 7 var främst i designen och borta var till exempel ljuseffekter och upphöjda knappar med skuggar. Efter några dagar upptäcktes ett säkerhetshål i operativsystemet, där det gick att komma förbi skärmlåset i mobilen och ringa och dela foton i sociala medier.

Den Facebook-ägda appen Instagram lanserade en videofunktion och tog upp kampen med Twitter-appen Vine.

Jag träffade studenter från Chalmers som pluggade i tio veckor på toppuniversiteten Stanford och Berkeley.

Google Reader gick i graven
Den 1 juli lade Google ner rss-läsaren Reader och jag listade några alternativ här på bloggen.

Apple ansökte om att registrera varumärket Iwatch och ryktena om en smart klocka fortsatte.

Facebooks comeback på börsen
I augusti berättade Silicon Valleys darling, Tesla-grundaren Elon Musk, om sitt koncept för den så kallade ”Hyperloop”. Det är ett transportmedel som ska gå snabbare än ljudets hastighet och vara självförsörjande med solpaneler.

För första gången sedan i maj 2011 toppade Yahoo listan över webbtrafik i USA.

Facebook gjorde comeback på börsen och efter ett första svajigt år på börsen gick bolaget en bit över introduktionskursen på 38 dollar. Sociala medier-jätten visade att man kan tjäna pengar i mobilen och under det andra kvartalet 2013 kom 40 procent av intäkterna därifrån.

Nya Iphones och Yahoos resultat ner
I september lanserade Apple nya Iphone 5S och 5C, den senare en billigare version av Iphone men inte så billig som väntat. 5S har en fingeravtrycksläsare för att öppna telefonen, som blev hackad två dagar efter det att telefonen släpptes i handeln. Apple menade att man under första helgen efter att telefonerna kom ut sålde hela 9 miljoner Iphones. Medan en analytiker menade att det snarare var 5,5 miljoner.

Instagram meddelade att fotoappen snart skulle få annonser i flödet av foton och videoklipp. Appen har än så länge inte tjänat några pengar till ägarbolaget Facebook som köpte Instagram för nära fem miljarder kronor i april förra året.

Yahoos trafik gick upp både i mobilen och på webben, men resultatet under tredje kvartalet gick ner. Vd Marissa Mayer, som tillträdde tjänsten i juni förra året, bad om mer tid.

Facebook tappade unga användare
I oktober höll Apple ett nytt lanseringsevent och presenterade en ny version av Ipad – Air – en tunnare och lättare surfplatta. Och en ny Ipad Mini med högupplöst retina-skärm. Men jämfört med förra året samma tid hade marknadsandelarna för Android-plattor bytt plats med Apples IOS-plattor – och hade 62,6 procent av marknaden jämfört med Apples 32,5 procent.

Bokmärkessajten Pinterest ”pinnade” hem ytterligare 225 miljoner dollar, nära 1,5 miljarder kronor, i riskkapital. Bolaget värderades till 3,8 miljarder dollar utan några direkta intäkter.

Facebook ökade omsättningen med 50 procent under tredje kvartalet och sa under resultatsamtalet att man har sett en minskning i dagliga användare, särskilt bland yngre tonåringar.

Twitter gick ut på börsen
I november släppte Google mobilen Nexus 5 i samarbete med LG, som har en större skärm än sin föregångare och en bättre kamera. Med den släpptes också Googles nya version av operativssystemet Android, Kitkat 4.4, som visade sig ha en del buggar.

Twitter introducerade sin aktie på New York Stock Exchange och börsnoteringen jämfördes med Facebooks i maj förra året. Men det fanns flera skillnader. Till exempel var värderingen av bolaget och introduktionspriset på Twitter-aktien, som började på 26 dollar, låga jämfört med Facebooks. Mikrobloggen tjänar, till skillnad från Facebook vid noteringen, än så länge inga pengar men omsättningen har ökat under året. Användartillväxten var ett orosmoment vid noteringen, då tillströmningen har stannat av och att många fortfarande inte vet hur Twitter fungerar.

New York Times-reportern Nick Bilton gav ut boken om Twitters historia, som inte var den han trodde, och jag intervjuade honom till bloggen.

Facebook släppte en ny version av meddelandeappen Messenger, där man även kan skicka meddelanden till folk man inte är vän med. Meddelandeappar som Whatsapp har haft stor tillväxt under året, och siffror visar att unga allt mer använder appar där kommunikationen sker person till person.

Under 2013 har den virtuella valutan bitcoin fått större genomslag, och i slutet av november och i början av december rusade kursen och kom upp i runt 1 200 dollar (cirka 7 800 kronor) per bitcoin. För att sedan gå ner kraftigt igen, bland annat som en tänkbar följd av att Kina förbjöd handel med bitcoin nu i december.

Kampen om meddelanden
I december håvade Snapchat, appen där man kan skicka foton med text som försvinner efter man har tittat på dem, in 330 miljoner kronor i riskkapital. Det utan att ha någon intäktsmodell.

Instagram lanserade en meddelandefunktion, Instagram Direct, där man kan skicka foton, videoklipp och textmeddelanden till en person eller en grupp. Twitter uppdaterade sin funktion för direktmeddelanden och förenklade med en egen knapp i appen och möjligheten att skicka foton privat.

Facebook introducerade videoannonser i nätverket som startar automatiskt.

Den 23 december nådde Twitters, Facebooks och Googles aktier all time high, med nära 63 dollar (har gått upp till nära 70 dollar dagarna efter), 58 dollar respektive hela 1 116 dollar.

Några reportage från Silicon Valley under året:
Silicon Valley på väg att bli nya Hollywood
På besök i entreprenörsfabriken
En vecka i den delade ekonomin och De lever i den delade ekonomin
Svensken som ansvarar för Teslas leveranser

Det här är något av det som hände i Silicon Valley under 2013 och med det säger jag tack till er läsare för året som har gått. Gott nytt år och ses nästa år!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson