Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har läckt ut information lite här och där. Och i torsdags var det dags för släppet av Googles nya mobil Nexus 5, som är utvecklad tillsammans med LG.

Lanseringen var väntad och innehöll inga direkta överraskningar. Föregångaren Nexus 4 såldes ut till ett billigare pris tidigare i höst och det har spridits foton där Google-anställda har synts med den nya mobilen. Google råkade också lägga ut Nexus 5 till försäljning i Google Play Store för några veckor sedan, men plockade bort den nästan lika snabbt.

Nexus 5 har en större skärm, 5 tum jämfört med 4,7 i Nexus 4, en bättre kamera med rörelsestabilisator, högupplöst skärm och stöd för 4G.

Trots ett lägre pris än för till exempel nya Iphone 5S och 5C, 349 dollar jämfört med 649 respektive 549 dollar utan abonnemang, har Nexus 5 tekniken för att konkurrera med dem. Dock kommer det fram i CNET:s recension att skärmen inte är lika ljus som hos sina konkurrenter.

I veckan började Nexus 5 säljas i tio länder, men Sverige är inte med i den första gruppen. Pryltidningen M3 skriver att den släpps till svenska kunder i mitten av november, till ett rekommenderat pris som startar på 4 500 kronor. Det är samma pris som för Samsung Galaxy S4, och är nästan 2 000 kronor lägre än Apples nya Iphone 5S i Sverige.

Vill du se hur Nexus 5 står sig jämfört med Galaxy S4 och Iphone 5S och 5C har CNET Reviews gjort en sammanställning av mobilernas specifikationer. Och Gigaom har även jämfört den med HTC One och Moto X.

Med Nexus 5 släpptes också den nya versionen av Googles operativsystem Android, Kitkat 4.4. En nyhet är att Google har anpassat det till att även fungera på mobiler med mindre minne – ända ner till 512MB. Något som tidigare varit ett problem när mobilägare med äldre telefoner har velat uppdatera till nästa version av Android.

I dag används också många olika versioner av Android bland mobiltillverkarna och Google hoppas säkert att Kitkat 4.4 ska minska fragmenteringen av plattformen.

LÄS MER: Choklad istället för limepaj för nya Android

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson