Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Jean H. Lee, Associated Press byråchef i Korea, har under det senaste dygnet postat några av de första Instagram-fotona direkt från Nordkorea, skriver The Next Web i dag.

Mobiloperatören Koryolink har öppnat upp för mobilt internet, och Jean H. Lee har bland annat lagt upp foton på mat och en skylt som välkomnar forskare som utför atomprov.

Mobilt internet via Koryolink är tillgängligt för besökare och utlänningar som bor i Nordkorea. Men inte för den lokala befolkningen, som bara får använda 3G för mms, videosamtal och att prenumerera på lokaltidningen Rodong Sinmun.

Koryolink, som drivs av Korea Post & Telecommunications Corporate och egyptiska Orascom, har erbjudit 3G ett tag och har en miljon abonnenter, skriver The Next Web. Men det har tidigare begränsats av den Nordkoreanska regeringens regler för internet, när det gäller vilka tjänster som har fått användas. Det har dock funnits fast internetuppkoppling för vissa i Nordkorea sedan tidigare, men nu ska det gå att twittra, ringa via Skype, posta foton på Instagram och använda andra tjänster via mobilen.

Det var i fredags som Jean H. Lee rapporterade att mobil data via Koryolink skulle bli tillgängligt inom den närmaste månaden. Det några veckor efter man tillåtit utlänningar att ta med sig sina mobiltelefoner in i Nordkorea (på North Korea Tech finns mer information kring kostnader för mobilt internet via Koryolink).

I januari besökte Googles styrelseordförande Eric Schmidt Nordkorea och sa att det skulle vara ”väldigt lätt” för landet att erbjuda mobilt internet via Koryolinks 3G-nätverk. I slutet av januari släppte också Google kartor för Nordkorea, från att det innan varit en vit fläck.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson