Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I tisdags lanserade Facebook sin nya sökfunktion, Graph Search. Den är än så länge bara är öppen för betatestare, men kommer att göras tillgänglig för alla användare längre fram. Det nya söket innefattar i dagsläget intressen, platser, foton och människor. Områden, som Mark Zuckerberg sa ska komma, är sök för uppdateringar, språk och i mobilen.

Läs mer: Facebooks hemliga plan: en ny sökfunktion

För användarna gäller det att ha koll på sina sekretessinställningar (privacy settings) så att man inte visar mer än det man vill av sitt innehåll i sökresultaten. Om det är bara är en själv, vänner (och vilka av dem), vänners vänner eller alla som ska få se det, och vad som gäller för om man är taggad i foton. Som jag skrev i tisdags kommer Facebook att ge användarna möjlighet att titta igenom sitt innehåll innan man godkänner Graph Search. Men Mark Zuckerberg berörde inte när sökfunktionen kommer att införas för alla användare.

Ytterligare en aspekt i det här är att Facebook ändrade sina sekretessinställningar för en månad sedan. Jag skrev om det då – hur företaget har fått kritik för krångliga inställningar och att det nu ska bli lättare för användarna att förstå dem. Men en annan sak som Facebook också gjorde då var att ta bort möjligheten att inte vara sökbar i nätverket. Deras argument var att väldigt få användare hade tillämpat den inställningen, och att det ändå går att hitta dem via en sökmotor som till exempel Google. Jag skrev att det skulle kunna få betydelse för Facebooks planer för nya sökfunktioner längre fram, och nu verkar så vara fallet.

Det som är bra med de nya sekretessinställningarna är att det är lättare för användarna att ta reda på vilka foton som är publika (eller visas för ”fel” personer) eller inte, och i så fall hantera det så att de inte inkluderas i sökresultaten. Gizmodo har radat upp några skräckexempel på sådant som folk nog helst inte hade velat visa, och som hade kunnat undvikas med rätt inställningar. Men det finns i dagsläget inget sätt att komma ur att vara sökbar på Facebook.

Läs mer: Facebook ändrar återigen sekretessinställningarna

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson