Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Googles utvecklarkonferens är sökjättens chans att nå ut till utvecklare, och försöka övertyga dem om att de ska bygga applikationer på operativsystemen Android och Chrome.
– Vi är här för att ni lyssnar, sa Hugo Barra, produktchef för Android, till 6 000 utvecklare under onsdagens keynote på Google I/O.

Han försökte bland annat demonstrera ett spel som använder Androids funktion för multispelare. Men demon gick inte att genomföra, och uppkopplingen som svajade under hela dragningen verkade tidvis inte ens fungera för Google-teamet själva.

Men det var inga stora nyheter som lanserades på onsdagskvällen svensk tid. Hårdvaran lyste med sin frånvaro, och den uppdaterade Nexus 7-plattan som alla trodde skulle komma uteblev. Istället visade man upp en Galaxy S4 från Samsung med Android 4.2 Jelly Bean på, utan tillägg från Samsung, som fungerar som en Nexus-telefon och kommer ut i juni till ett pris av hela 649 dollar (cirka 4 300 kronor). Och Googles smarta glasögon Glass nämndes knappt under keynoten.

Nyheterna handlade istället om tjänster på webben – i datorn, mobilen och surfplattan.

Google knyter sina två operativsystem, Android i mobilen och Chrome OS i datorn, närmare varandra, och bland annat finns nu Google Now även i webbläsaren. Det är röstigenkänningsappen som tidigare har kommit ut för Android och IOS, och liknar Apples funktion med röstassistenten Siri.

Now ska också fungera som en personlig assistent, som är kopplad till Googles tjänster och till exempel kan berätta för användarna var och när de ska infinna sig på en plats eller om de har ett paket att hämta. Johanna Wright, produktchef för sök och assistans på Google, testade tjänsten på scen och jag måste säga att den var snabb på att hitta resultaten från hennes röstsökningar.

Googles sök har fått en uppfräschning och är numera kopplat till Knowledge graph, som lanserades på utvecklarkonferensen förra året, och kan visa relaterat material till olika sökningar.

Chris Yerga presenterar Googles nya musiktjänst.

En nyhet som läckte ut i förväg var Googles nya musiktjänst, Google Play Music All Access, där man utmanar Spotify och erbjuder användarna streamad musik på nätet med en radiofunktion för att hitta ny musik. Tjänsten lanserades i USA på onsdagen och kostar 9,99 dollar i månaden, alltså samma pris som för Spotify. Första månaden är gratis, men än så länge finns tjänsten bara i USA och rullas ut i utvalda länder inom kort. Och frågan är om det blir Sverige i första taget.

Googles sociala nätverk Plus har uppdaterats med fler kolumner, två eller tre beroende på vad man väljer. Innehållet i uppdateringar taggas upp automatiskt, och taggarna är sökbara direkt i flödet på Google Plus. Google har också gjort ett omtag med foton och lanserade möjligheten att synka överföringen av foton i mobilen automatiskt till molnet. Och har lagt till nya funktioner för mer skärpa och levande färger i foton.

”Låt Googles datacenter bli ditt nya mörkrum”, var budskapet från scenen.

Före och efter Googles nya redigeringsfunktion i fototjänsten har varit framme.

Google Hangouts släpps som en egen app till Android och IOS som fungerar både som ett chattrum, där man kan skriva och skicka foton, och för videosamtal.

Publiken fick också en försmak av nya Google Maps för webbläsaren, som kommer ut till alla i sommar, där gatuvyerna nu får bättre kvalité likt det man kan se i Google Earth.

Det kom även en hel del uppdaterade funktioner för utvecklare, som översättning och tillgång till Google analytics direkt i utvecklarverktyget Developer Console och Android Studio – en miljö som gör det lättare för mobilutvecklare att ta fram appar.

Keynoten avslutades överraskande med ett brandtal från Googlegrundaren och vd:n Larry Page, som trots sin hesa röst pratade länge om hur han tycker att den tekniska utvecklingen fortfarande går sakta i förhållande till möjligheterna.
– Låt tekniken göra det hårda jobbet så att människor kan göra det som gör dem lyckligast, sa han.

Han dissade också andra aktörer, som Microsoft för att det har infört Google Chat i Outlook men inte gjort det omvända så att Google-användare kan chatta med Outlook-användare, och sa att den ständiga jämförelsen och konkurrensen mellan bolag skapar negativitet och stoppar utvecklingen.

Googles medgrundare och vd Larry Page på scenen.

 

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson