Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Med nya versioner av operativsystem kommer ofta buggar. Och en del användare väntar tills nästa uppdatering just för att undvika det. På torsdagen kom rapporter, först på Forbes, om att det går att ta sig förbi skärmlåset i Apples nya version av operativsystemet IOS 7. Det genom kontrollcentret som går att använda när skärmen är låst.

Militären Jose Rodriguez på Kanarieöarna var den som upptäckte buggen, som gör att man kan nå foton och tillgång till att dela dem i mejl, på Twitter, Facebook och andra ställen utan att låsa upp telefonen med sin kod. För att göra det går man in på klockan genom kontrollcentret, trycker på av och på-knappen som om man skulle stänga av telefonen, väljer ”cancel” istället för att stänga av och trycker sedan direkt på hemknappen med ett kort och ett lite längre tryck. I videoklippet nedan visar han hur det går till på en Iphone 4S (ser det ut som) och en Ipad, och Forbes-journalisten har testat det med en Iphone 5.

Jose Rodriguez verkar ha säkerhetshål som specialite och det var också han som avslöjade ett sådant i IOS 6.1. Apple har även haft liknande problem både i IOS version 5 och 4.

En talesperson för Apple kommenterade säkerhetsbuggen på torsdagen till flera medier med att säga: ”Apple tar användarnas säkerhet på stort allvar. Vi är medvetna om problemet, och kommer att leverera en lösning i en framtida mjukvaruuppdatering.”

Och en del användare twittrade ut hur buggen tillfälligt går att lösa genom att manuellt stänga av att kontrollcentret ska visas när skärmen är låst.

Det var i onsdags som folk med IOS-prylar kunde börja ladda ner nya IOS 7. Många användare rapporterade att de hade problem med nedladdningen på grund av olika serverfel. Annonsnätverket Chitika, som har annonser i IOS, beräknade dock att 18 procent av alla med IOS-prylar laddade ner IOS 7 under de första 24 timmarna. Jämfört med 14,8 procent för IOS 6.

Nya IOS 7 är den största omgörningen Apple har gjort av IOS sedan det lanserades 2007, och på Twitter kom det både mycket ris och ros om det nya operativsystemet.

Diagrammet nedan visar antal positiva (grönt) och negativa (rött) tweets om IOS 7 varje timme, från klockan 21.00 svensk tid på onsdagen den 18 september och ett dygn framåt.

Sentiments_Topsy

Källa: Analysverktyget Topsy

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson