Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Då var det dags igen. Spelbolaget Zynga, med huvudkontor i San Francisco och speltitlar som Farmville och Bubble Safari, är i färd med att avskeda fler. 18 procent av personalen får gå, närmare bestämt 520 personer, och kontoren i New York, Los Angeles och Dallas ska stängas ner. Med de åtgärderna hoppas man att bolaget ska spara 80 miljoner dollar (cirka 530 miljoner kronor).

Uppsägningarna, enligt vad Zyngas vd Mark Pincus skriver i en bloggpost, beror på företaget måste satsa mer på mobilt.

”Det som tjänat oss så väl i att bygga och leverera en ledande social speltjänst på nätet, gör det nu det svårt att framgångsrikt leda oss över till mobilt och plattformsoberoende, vilket är där sociala spel kommer att spelas”, skriver Mark Pincus i blogginlägget.

Men samtidigt läggs ett kontor ner där man jobbar bland annat med mobilt. I New York sitter OMGPOP som har utvecklat appen Draw Something, ett bolag som Zynga köpte så sent som i mars 2012 för runt 1,2 miljarder kronor och som nu verkar stryka med.

Senast Zynga sa upp folk var i oktober förra året, då 150 personer fick gå och man stängde ner kontoret i Boston och drog ner i Austin.

LÄS MER: Tung vecka för Zynga

Flera chefer har lämnat bolaget och i april i år gjordes förändringar av löner och annan kompensation till de kvarvarande i ett försök att behålla dem. Ersättningarna ökades, men knöts samtidigt närmare till bolagets resultat.

Zynga, vars aktie låg på 2,99 dollar när Nasdaq-börsen stängde på måndagen, har tappat i värde sedan börsstarten i slutet av 2011 då aktien introducerades till 11 dollar.

Men samtidigt går spel på Facebook som tåget. Zynga var under ett tag en pengamaskin för det sociala nätverket, men förra året i maj sa Facebookgrundaren Mark Zuckerberg under ett resultatsamtal att spel inte gick så bra som han ville. Zyngas bidrag hade minskat med 20 procent under det tredje kvartalet 2012, jämfört med samma period året innan, och stod då för 43 procent av Facebooks spelintäkter. Medan andra aktörer, som svenska King.com, ökade.

Då trodde Sean Ryan, Facebooks ansvarige för spelpartners att Zynga skulle komma tillbaka, men det har istället gått åt andra hållet. I slutet av november ansökte Zynga om att få lösa upp exklusiva annonssamarbeten och integrationen med virtuell valuta på Facebooks plattform för att spelbolaget också ville utvecklas på fler plattformar, och de båda bolagen enades om det. Men det verkar inte ha varit Zynga som drog det längsta strået i den uppgörelsen.

Sedan dess har spelbolaget gjort en rad försök att styra om verksamheten. Man har infört egna inloggningar till sina spel, som ett alternativ till att logga in via Facebook, och lanserat poker-och kasinospel där man spelar med riktiga pengar. Och nu är det alltså omställningen till mobilt som är i fokus.

LÄS OCKSÅ: Svenska godiskungarna erövrar USA

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson