Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

30 miljoner dollar, runt 200 miljoner svenska kronor, är väldigt mycket pengar oberoende av ålder. Men den 17-årige entreprenören Nick D’Aloisio från England blir en ung mångmiljonär när Yahoo köper hans nyhetsläsarapp Summly.

D’Aloisio är den största delägaren i bolaget och får således en stor summa pengar om köpeskillingen på 30 miljoner dollar stämmer. Den är dock inte bekräftad av Yahoo, utan kommer från källor till All Things Digitals Kara Swisher som brukar vara välinformerad när det gäller internetföretaget.

Summly är en IOS app som förenklat fungerar så att man lägger in sina intresseområden och får tillgång till summeringar av nyheter i form av en bild och 400 tecken. Men appen, som har laddats ner strax under en miljon gånger, planerar Yahoo att stänga ner i och med köpet. Det är algoritmen man vill åt, tillsammans med D’Aloisios och två av Summlys anställdas kompetens. 18 månader har D’Aloisio lovat att stanna och jobba på Yahoo, enligt Kara Swishers källor.

Han startade Summly när han var 15 år, och fick idén utifrån att han tyckte att det måste finnas ett enklare sätt att ta del av all information.

Det här är det tredje förvärvet av ett mobilappföretag som Marissa Mayer gör sedan hon tillträdde vd-posten på Yahoo för nio månader sedan. Hon har från början varit tydlig med att Yahoo ska utveckla sina mobila kanaler, och det första köpet gjorde hon redan i oktober 2012 då det New York-baserade teamet bakom rekommendationsappen Stamped blev en del av Yahoo.

Läs också: Yahoo-anställd om vd:ns plan: ”Jag hade hoppats på fler detaljer”

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson