Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Är du en av dem som har använt RSS-läsaren Google Reader i många år? Eller du kanske har tröttnat på den och vill ha andra alternativ. Oavsett så har du inget val. På måndag släcks Reader ner för gott, till mångas stora förtret.

RSS-läsare har inte samma betydelse i dag som för några år sedan, nu när vi använder våra nätverk i sociala medier och olika forum för att upptäcka innehåll. Och Google hävdar att en nedåtgående användartrend är anledningen till att Reader försvinner.

Men det finns ändå en hel del som använder läsarna, och bara för att Google lägger ner Reader finns det ingen anledning att misströsta. Feedbin, Feedspot, Bloglovin, Red Tree Reader, Feedly, Digg Reader, The Old Reader, Newsblur, Feedrebel, Netvibes och Fever är bara några av alternativen till det.

LÄS MER: De tjänar på Google Readers död

Jag har skrivit lite mer om tre av tjänsterna:

The Old Reader – är ett av alternativen som mest liknar Google Reader, särskilt versionen innan den senaste redesignen vilket namnet också indikerar. The Old Reader har vänsternavigering, går i grått och vitt med gröna etiketter för publikationer. Artiklarna går att visa i en lista eller med en bit av varje text. I tjänsten finns även en social funktion för att dela artiklar med andra, något Google plockade bort för Reader i slutet av 2011.

För att importera dina befintliga RSS-flöden till The Older Reader från Reader måste du ladda ner en så kallad OPML-fil. Gå in i ”Inställningar” i Google Reader och välj fliken ”Importera/Exportera”, där det finns en exportlänk för att få ut din personliga fil. Alternativt gå direkt till den här länken. Spara ner filen på din dator och ladda sedan upp den i The Old Reader (välj filen som heter subscriptions.xml). Men oavsett om du vill föra över dina flöden till en annan tjänst eller inte så kan det vara bra att ladda ner en kopia innan Reader stängs ner.


Feedly –
är den tjänst som har fått mest uppmärksamhet och troligtvis också flest användare sedan Readers dödsdom kom. Tjänsten har en ”ett-klick” funktion för att importera dina RSS-prenumerationer från Google Reader och synkar flöden mellan tjänsterna, inklusive dina stjärnmärkta artiklar.

”Kommer mina flöden fungera även när Reader stänger ner?”, undrar du då kanske. Ja, för Feedly har också byggt en klon av sin egen tjänst som bygger på Reader och som de kör i molnet på Google App Engine. Det gör att Feedlys användare kommer att ha sina flöden kvar även efter måndag. När flödena är på plats går det få rekommendationer på läsning och att dela artiklar med andra. Navigeringen ligger till vänster och det finns val för vyer av artiklar – som listor, bild och text, vid sidan om varandra eller hela texter.


Digg Reader –
är Diggs nya tjänst som släpptes så sent som i fredags. För att ladda in dina flöden i Digg Reader trycker du också bara på en knapp. Än så länge stödjer inte läsaren uppladdning av en OPML-fil (samma gäller för Feedly). Det kommer, menar teamet bakom Digg Reader, och efter den 1 juli finns det ju inget alternativ.

Upplägget i läsaren är enkelt och avskalat. Navigeringen ligger till vänster och det går i dagsläget att välja mellan en lista med artiklar eller hela artiklar staplade på varandra, och det går att se vilka artiklar som är populära och som du har ”diggat”.

Vill du läsa dina flöden i mobilen har Feedly en egen IOS och Android-app, och Digg Reader en IOS-app. För IOS finns även appen Reeder där det går att ladda ner flöden från flera tjänster som Feedly, Feedbin, Fever och Readability, och det finns också en rad andra tredjepartsappar.

Det var som sagt bara några av de alternativ som finns till Google Reader. Här har teknikbloggen Techcrunch recenserat några av dem, och här finns en lista med ännu fler alternativ än de jag har nämnt i bloggposten. God RSS-läsning!

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson