Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

På tisdagen träffade 15 chefer för stora amerikanska it-bolag president Barack Obama och vice president Joe Biden för ett möte.

It-jättarna kom dit för att prata om ändringar av USA:s övervakningslagar, även om Vita Huset i förhand hade försökt förmedla att mötet skulle handla om en diskussion kring flera områden. Däribland den problemtyngda sajten för Obama Care, Healthcare.gov, som Vita Huset ville ha hjälp med att förbättra.

– Det kommer inte att hända, sa en av cheferna för ett av bolagen under mötet, enligt tidningen The Guardian.

– Vi är här för att prata om NSA, sa hen.

– Det är egentligen bara ett ämne som folk verkligen vill diskutera just nu, sa en annan.

Båda ville vara anonyma.

Mötet pågick i två och en halv timme och några av deltagarna var Tim Cook, vd för Apple, Dick Costolo, vd för Twitter, Marissa Mayer, vd för Yahoo och Eric Schmidt, styrelseordförande på Google.

Åtta av it-jättarna, däribland Google, Facebook och Apple, gick i förra veckan ihop i ett öppet brev som handlar om att de vill att Obama och kongressen ska ändra övervakningslagarna. Detta med anledning av avslöjandena kring underrättelsetjänsten NSA:s övervakning, där information från flera av it-bolagen ingår. Det har ”skakat om förtroendet från våra användare”, sa Yahoos vd Marissa Mayer i samband med brevet.

På The Guardian kan du läsa mer om de senaste turerna kring NSA, och att en domare i måndags fastslog att insamlingen av amerikanska telefonregister i bulk troligen bryter mot USA:s konstitution.

LÄS MER: It-jättarna: ”Ändra övervakningslagarna, Obama”

LÄS OCKSÅ: Obama ska träffa it-jättarna

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson