Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

I dagens SvD Näringsliv finns en artikel om min vecka i den ”delade ekonomin”, då jag testade olika tjänster som faller inom ramen för trender som ”sharing economy” och ”collaborative consumption”. Här nedan kommer en fortsättning på den.

Några av konferensrummen som ligger längs korridoren är inredda efter olika lägenheter som finns till uthyrning på Airbnb. Ett är från Hongkong, men jag får inte fota det för där sitter någon och har en anställningsintervju. Ett annat är från Berlin, men där sitter grundarna Brian Chesky och Joe Grebbia med ett team och diskuterar en till synes ny layout för tjänsten.

Vi är på Airbnb:s huvudkontor i San Francisco, webbtjänsten där man kan hyra andras lägenheter och hus och lägga ut sin bostad eller ett rum till uthyrning.

Till höger i korridoren står ett hus som kallas ”Mushroom dome cabin”. Det är en modell av ett riktigt hus, som ligger i Monterey ett par timmar från San Francisco och rankas som nummer ett i recensioner på Airbnb.

De tre grundarna Bryan Chesky, Joe Grebbia och Nathan Blecharczyk startade Airbnb 2007, i Joe och Bryans lägenhet i San Francisco. För att göra en lång historia kort hade de inga pengar att betala hyran med och bestämde sig för att hyra ut delar av lägenheten till konferensbesökare som var i stan. Men de hade inga sängar, utan det fick bli så kallade Airbeds. De kallade det ”Airbed and breakfest” – därav namnet Airbnb.

Men det var först när de kom in på acceleratorn Y Combinators program 2009 som det tog riktig fart. I dag har Airbnb över 500 anställda, på sex olika kontor runtom i världen. 10 miljoner nätter har bokats med tjänsten hittillls, och den används i 30 000 städer och i 192 länder.

– Killarna kom till oss skuldsatta och ingen använde deras produkt, till att nu vara på omslaget av Forbes, sa Y Combinator-medgrundaren Jessica Livingston när jag intervjuade henne i ett annat sammanhang.

Till det här kontoret, i området som kallas Mid-Market där även Twitter och Zynga sitter, flyttade företaget för ett och halvt år sedan. Och snart flyttar de igen några kvarter bort för de har redan blivit för många för den här lokalen.

Men fenomenet med att folk hyr ut sina egna bostäder ställer också till det inför lagen. Airbnb har till exempel problem i New York där värdar för uthyrningsobjekt skulle kunna åka på stora böter för att de bryter mot en lag som började gälla i maj 2011. Den begränsar korttidsuthyrning, och medför i praktiken att runt hälften av lägenheterna som är listade i New York är olagliga. Airbnb har också problem med skattelagar på flera håll, och i Holland har tjänsten varit på väg att förbjudas.

– När man skapar något nytt så kommer det alltid motgångar. Till och med bankomater blev förbjudna när de kom. Vi måste tillsammans försöka räkna ut hur den här marknaden ska regleras, och jobba tillsammans med olika städer, säger Maggie Carr, pr-person på Airbnb, som visar mig runt i lokalerna.
– Vi har dragit in 56 miljoner dollar i intäkter till San Francisco stad, och gäster i Airbnb-bostäder bor ofta i andra områden dit turister inte kommer till annars, säger Maggie Carr, om mottagandet Airbnb har fått i staden där det startades.

En person som drar nytta av Airbnb är Paul Winterman, värden som jag hyrde en lägenhet av när jag testade tjänsten.

– Vi har bara hyrt ut i några månader, men vi har varit gäster i några år innan dess. Vi hyr ut via Airbnb för att det hjälper till med våra räkningar, och det har fungerat bra än så länge. Men det är inte lätt. Det går åt mycket tid till att skicka meddelanden fram och tillbaka till gäster, att de ska vara glada och till att städa, sa han, när jag frågade om bakgrunden till att han började använda tjänsten.

– Vi skulle kunna höja priset och ha två nätter som minimum, men i början behöver vi så många som möjligt som ger bra betyg. Vissa gäster håller rent efter sig, andra inte. Någon skrapade upp vår dörr, en annan avbokade och ville ha pengarna tillbaka fast det var försent. Vissa äter upp all mat vi har lagt dit, andra lämnar fina lappar och mat i kylen, sa han.

Men det var inte bara Airbnb jag testade under den där veckan. Jag åkte även med ”ridesharing”-tjänsten Sidecar, som hittills finns i San Francisco, Los Angeles, Chicago, Philadelphia och Austin. Och som enligt egen uppgift har förmedlat 75 000 transporter mellan februari 2012 och januari 2013. Det funkar som en taxi-liknande tjänst där man bokar en bil via en app. Betalningen består av en donation man gör genom appen, och min chaufför hävdade att det är lagligt just för att det är en delad transport, och man berättar varifrån och vart man ska åka.

Konkurrenten Lyft finns i San Francisco, Seattle och Los Angeles, och förra året dömdes tjänsterna till böter på 20 000 dollar vardera för att de inte hade några taxitillstånd. Men beslutet togs tillbaka och ridesharing gjordes laglig i Kalifornien. De har dock fortfarande problem på andra ställen.

Jag testade också Taskrabbit, en marknadsplats där man kan erbjuda sina egna tjänster och köpa andras. Mitt uppdrag gick ut på att hämta två paket hos oss och gå med dem till posten, något jag annars skulle göra själv. Men mer tänkbart är att jag skulle anlita en hantverkare för saker jag inte själv klarar av.

Jag fick svar från åtta personer som ville hämta och lämna paket, och till slut landade det på en person med användarnamnet Jenna L.

– Jag har varit en Taskrabbit sedan i april 2012. Det började med att jag själv hyrde in några personer för att flytta och började ta egna uppdrag för att kunna betala dem. Det är en viktig del av min inkomst, jag gör 1-3 uppdrag veckan och tjänar runt 400 dollar extra i månaden därifrån, och en del av kunderna jag har träffat där betalar mig numer direkt i cash, sa Jenna L., när jag frågade henne hur länge hon har varit en Taskrabbit och hur det fungerar för henne.

– Jag gör leveranser, städar, och anordnar event. En gång städade jag en killes hus, som rökte inne och hade det så smutsigt att jag nästan kräktes. Jag var sjuk i en vecka efter det, men vanligtvis går allt smidigt och folk är coola, berättade Jenna L.

När det gäller priser på tjänsterna, kostade det mig ungefär lika mycket som om jag skulle använda kommersiella aktörer när det gäller boende och bilhyra (läs mer om det i artikeln) just här. Men det varierar så klart från olika platser och tanken är att det ska vara billigare. En aspekt i det är ju också att privatpersoner tjänar pengar som gör att de kanske kan bo kvar i en lägenhet, eller ha råd med en bil för att de delar den med andra. Och det finns även andra fördelar, som miljöaspekter och att man får kontakt med människor på plats som kan dela med sig av sina tips och erfarenheter.

LÄS MER: Hyra hus och samåka – så funkar tjänsterna

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson