Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Upp till 15 sekunder långa videoklipp, 13 olika filter att välja mellan och en antiskakfunktion. Så kan man sammanfatta Instagrams lansering av video i fotoappen på torsdagskvällen svensk tid.

Facebook hade innan lockat med kaffe i en mystisk inbjudan, och i lokalen där lanseringen ägde rum på huvudkontoret i Menlo Park fanns det en kaffebar, fåtöljer och soffor. Instagram-medgrundaren Kevin Systrom skojade om alla Instagram-foton på kaffe med mjölkmönster, och demonstrerade den nya videofunktionen med att visa ett klipp på hur man gör en kaffe latte.

LÄS MER: Liverapportering från Facebooks kafferep

Med video för Instagram fortsätter Facebook sin kamp med Twitter, och utmanar mikrobloggens populära videoapp Vine som just nu ligger tvåa i App Store och åtta i Google Play. Instagram har klättrat några placeringar efter dagens nyhet, och ligger sexa respektive femma.

Totalt har dock Instagram många fler användare än Vine, 130 miljoner jämfört med 13 miljoner. Samtidigt är hela idén med Vine att spela in videoklipp och communtityt där har växt sig starkt, även om appen har färre funktioner och sämre videokvalité. Men Instagrams community är också väldigt starkt. Hur det sedan tar emot video är nästa fråga.

Det här är inte första gången Facebook är sen på bollen och kopierar funktioner. Andra exempel är Facebook Poke, som är en klon av appen Snapchat, och hashtaggar som först fick bred spridning på Twitter och som även flera andra nätverk har anammat.

LÄS MER: Vad Facebooks hashtaggar kan betyda för Twitter

Idén med korta videoklipp har i sig funnits i flera olika appar, som 12seconds (finns inte längre) och Socialcam, och det som liknar Vine i Instagram är till exempel att kunna spela in olika delar i ett videoklipp och att det finns en tidsbegränsning. Men Instagram har 15 sekunder (minimum tre sekunder) jämfört med sex sekunder på Vine, och ett antal fler finesser som filter för att göra klippen snyggare samt funktionen ”Cinema” som gör att inspelningarna blir mindre skakiga.

SE OCKSÅ: Så fungerar video för Instagram

Videoklippen i Instagram går rakt in i samma flöde som fotona, vilket potentiellt skulle kunna göra att det tar längre tid att ladda. Kevin Systrom adresserade det med att säga att tekniken är så mycket bättre i dag än för tre år sedan, när han och medgrundaren Mike Krieger bestämde sig att lägga video åt sidan (fanns i appen Burbn som är föregångaren till Instagram) och satsa på foto.

Nyheten om video hade redan läckt ut dagarna innan, och det gjordes en rad spekulationer i om det här är Facebooks chans att börja tjäna pengar på Instagram. Men icke. I alla fall inte än.

– Det här är drivet av användarefterfrågan och inte annonsering, sa Kevin Systrom under lanseringen.

Men han sa också att många varumärken använder Instagram i dag och kan få naturlig spridning på sina videoklipp. Något som även en del företag har gjort i Twitters Vine-app.

– Just nu är vi väldigt nöjda med hur företag engagerar sig på Instagram, vilket sker naturligt, sa han.

En möjlighet för Facebook i det skulle kunna vara att låta företag, som postar sina videoklipp från Instagram på Facebook, köpa möjligheten att lyfta upp dem i flödet där. Eller helt enkelt låta dem annonsera i videoklipp som kommer från Instagram.

Kevin Systrom hävdade bestämt att det i dag inte finns några planer för annonsering i video för Instagram, men höll fast vid att man kommer att rulla ut en affärsmodell längre fram. Vilket går i linje med det han har sagt tidigare. Det verkar dock dröja ett tag till, särskilt efter all uppståndelse kring Instagrams användarvillkor i slutet av förra året. Och Kevin Systrom försäkrade återigen användarna om att deras foton och videoklipp inte kommer att användas i annonser.

LÄS MER: Ett år senare – Instagram tjänar fortfarande inga pengar

Marknaden tog emot videonyheten med att Facebooks aktiekurs låg på ner 1,68 procent vid Nasdaq-börsens stängning på torsdagen.

Twitter svarade på dagens lansering med att skicka ut mejl till en del av sina användare och berätta om Vines funktioner. Och kampen mellan de sociala nätverksjättarna fortsätter. Är det inte hashtaggar och att klippa varandras flöden till olika appar så är det video.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson