Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Artificiell intelligens, robotar och medicinteknik är bara några av de områden som 80 studenter från 36 länder tar sig an under tio sommarveckor på Singularity University. Svenskarna Virpal Singh och Marcus Olsson är två av dem.

– Känner ni att vi håller på att förvandlas till robotar? Vi har redan programmering och jag tror inte att vi har en fri vilja. Det är annat som styr oss, säger Rob Nail, som länge har drivit ett robotföretag och i dag jobbar på Singularity University som hyr in sig i Nasas forskningslokaler i Silicon Valley.

Han har på sig Googles smarta glasögon Glass under föreläsningen och säger att även om studenterna tycker att de ser löjliga ut i dag, så kommer de ha på sig något liknande om två år.

Rob Nails uttalande om att vi själva håller på att förvandlas till robotar diskuteras flitigt bland studenterna i pausen. Bland dem finns två svenskar: Virpal Singh som har pluggat på KTH och i Singapore, jobbat med medicinteknisk utrustning i Etiopen och bor i Stockholm där han driver egen konsultverksamhet. Och Marcus Olsson som har pluggat i medieteknik Norrköping, jobbat inom mobilindustrin i tio år, bott i Berlin och i dag bor Helsingfors och jobbar på numera Microsoft-ägda Nokia.

Virpal Singh och Marcus Olsson i klassrummetVirpal Singh och Marcus Olsson i klassrummet på Singularity University som håller till i Nasas forskningslokaler i Mountain View, Silicon Valley.

– Vi har lärt oss en del om ”forecasting” och att titta på olika scenarier. I går handlade det om vad som händer om robotar tar över, säger Marcus Olsson.

– I det finns till exempel frågan om vad som kan ses som en fördel eller inte. Inför vi robotbilar så skulle det kunna medföra att exempelvis 10 000 personer dör i trafiken varje år, vilket inte är bra. Men bättre än tidigare, säger Virpal Singh.

De har kommit till Singularity i tio veckor för att ta sig an globala utmaningar. Första veckorna matas studenterna med föreläsningar och delas sedan in i grupper där de jobbar med projekt som går ut på att sätta sig in i teknik och vetenskap som har exponentiell påverkan och kan beröra en miljard människor inom tio år. En anspråksfull uppgift.

De globala utmaningarna är: fattigdom, hälsa, utbildning, energi, miljö, mat, vatten och säkerhet. Teknologier och vetenskaper som studenterna ska använda för att hitta lösningar till dem är allt från nanoteknik, digital produktion, medicinteknik, neurovetenskap, artificiell intelligens, robotik, nätverk- och datorsystem, bioteknik och biometri till energi- och miljösystem, rymden, design, entreprenörskap, ekonomi, framtidsstudier, politik, etik och lagar.

– Det är mycket teknik, men ofta med etiska, politiska och filosofiska frågor kopplat till det, säger Marcus Olsson.

Till exempel har de gjort en utflykt till San Francisco och pratat med hemlösa.
– Under besöket förundrades jag över de stora klyftorna i samhället, då vi träffade hemlösa människor utanför Twitters tjusiga högkvarter. Det är här utmaningen ligger, att skapa kommersiella lösningar som är hållbara i längden och kan skapa arbetstillfällen och förbättra situationen för dem som är utsatta, säger Virpal Singh.

Studenterna har även fått ta del av kritiken mot Silicon Valley, som att det är inskränkt och att det finns många konsumentappar som löser triviala icke-problem.

– Utbildningen ligger rätt i tiden. Det känns som att Singularity University är en del av ett större initiativ att bryta sig ur Silicon Valleys bubbla, säger Marcus Olsson.

Men grundarna av Singularity University har också kritiserats. Medgrundaren Ray Kurzweil, futurist som myntade uttrycket singularitet – som förenklat kan förklaras som en punkt i framtiden då artificiell intelligens har gått förbi människan – har långt ifrån alla med sig.

– Rays framtidsbild kan uppfattas som långsökt och vi skojar ofta om att ladda upp oss själva på nätet. Men man ska kanske inte ta hans bild av singularitet för bokstavligt, utan snarare se det som en symbol för en framtid som kommer att se så annorlunda ut att vi knappt kan föreställa oss den, säger Marcus Olsson.

Han kommer in på ett resonemang om att teknik har bra och dåliga sidor, men att det inte går att stoppa den. Problemet är dock att få lagar och regleringar att följa med, tycker han.

Virpal Singh hänger på och pratar om kontroversiella frågor som kloning och 3D-utskrivna vapen. Men 3D-skrivare kommer även att kunna producera organ, vilket innebär helt nya medicinska möjligheter i utvecklingsländer, säger han.

Det är sådana ämnen som diskuteras dagarna i ända på Singularity. Studenterna har föreläsningar och utflykter från morgon till kväll, och sedan kvällsaktiviteter som de själva ordnar. I nästa vecka håller Marcus Olsson i ett pass om meditation och i förra veckan ordnade Virpal Singh en konferens om medicinsk utveckling i utvecklingsländer.

De har båda tagit ledigt från sina jobb och går in helhjärtat för uppgiften och tillvaron på skolan.

– Vi har nästan ingen fritid, men det gör inget för det är så socialt. Man känner en samhörighet med alla och alla vet hur det är att leva i främmande kulturer. Du ska ha bott i ett annat land i minst ett år för att komma in, säger Marcus Olsson.

Virpal Singh fyller i att alla här har en passion. Själv är han bland annat intresserad av medicinteknik och miljö, och driver just nu ett projekt där kvinnor från Indien med it-bakgrund ska få chans till jobb i Sverige när de följer med sina män.

Marcus Olsson har en bakgrund inom mobilt och är engagerad i ett korsvetenskapligt nätverk i Malmö med databasexperter och hackers som bland annat har tittat på datadriven medicinering för depression. Och här finns allt från hjärnkirurger till komiker och skådespelare som tillsammans ska försöka lösa världsproblem.

———————————————————————————————————–

Virpal Singh och Marcus Olsson med en robot i Singularitys labb3Så kom Virpal Singh och Marcus Olsson in på Singularity University:
Marcus Olsson blev inspirerad att söka till Singularity genom två finnar som gick programmet förra året. Han chansade och mejlade Nokias förre vd, i dag produktchef på Microsoft, Stephen Elop om en rekommendation som han skickade tillsammans med ansökan. Skolavgiften lyckades han få finansierad av en stipendiefond i Finland.

Virpal Singh skickade inte in någon ansökan, utan vann Singularitys tävling i Sverige. Det finns representanter i ett antal länder i världen som ordnar tävlingar och i Sverige gick den ut på att komma med förslag på hur urbaniseringen kan bli mer hållbar för miljön och påverka 1-2 miljarder människor.

– Jag föreslog ett autonomt fordon som hanterar, sorterar och generar intäkter från avfall. I dagsläget förorenar det miljön och vattenkällor och kan sprida sjukdomar, säger Virpal Singh.

Han vann bland 50 olika förslag och tror att var för att hans förslag innehöll både miljö, demokrati, sjukvård och intäkter. Pengarna till utbildningen kom genom Stockholm Business Region, som också står som värd för tävlingen.

Fakta om Singularity University
Grundades: 2008 av Peter H Diamandis, driver stiftelsen X Prize – tävlingar för globala utmaningar, och Doktor Ray Kurzweil, författare till boken Singularity is near.

Utbildningar: Singularity Graduate Program, tio veckor under sommaren, kostar cirka 200 000 kronor.
Executive Program, intensivkurser under en vecka för vd:ar och tekniskt ansvariga, kostar cirka 80 000 kronor.

Syfte: Att positivt påverka livet för en miljard människor inom tio år.

Ansökan: skolan får 3 000–4000 ansökningar per år.  Består av uppsatser, videoklipp, rekommendationer och personliga intervjuer.

Tidigare projekt från Singularity University:
2011 gick svensken Gustav Borgefalk på Singularity University och var med och startade projektet Matternet. Idén är att utveckla autonoma farkoster för att skeppa saker till utvecklingsländer som Afrika, där stora delar av befolkningen inte har tillgång till vägar. Matternet är numera ett bolag i Palo Alto i Kalifornien som bygger basstationer och flygfarkoster.

Ett annat projekt som fortsätter efter Singularity University är Made in Space (2010) där man tagit fram en 3D-printer som fungerar i tyngdlöshet. Den ska kunna tas med till rymden för att skriva ut saker till att bygga rymdstationer för att slippa ta med sig en massa reservdelar.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson