Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Webbtjänster läggs ner hit och dit. Skälen kan vara flera – ett uppköp, bristande popularitet, byte av inriktning eller annat. Och som användare går det inte att förlita sig på att en webbtjänst ska finnas kvar.

Den senaste tjänsten som har fått sin dödsdom är Google Reader. Det var i förra veckan som Google annonserade en vårstädning och meddelade att nyhetsläsartjänsten kommer att läggas ner den 1 juli i år.

Beslutet har upprört många och det har skickats runt protestlistor och formulerats öppna brev till Google. En lista har över 100 000 personer har skrivit på, men hittills har det inte kommit någon respons från företaget. Google verkar ha bestämt sig.

Det spekuleras i skälen till att Reader ska släckas ner. Sökjätten uppger att det beror på att användandet har gått ner. Samtidigt ska Reader vara den mest populära rss-läsaren som finns därute. Men det var ändå väntat. Google visade vad man ville med Reader redan i slutet av 2011 när man tog bort uppskattade funktioner, som att kunna följa varandra och dela länkar, vilket gjorde att många reagerade. En anledning till det var väl att Google såg att användarna var sociala på Reader, medan de istället ville att de skulle dela länkar i tjänsten Google+.

Några menar att Reader trots många användare är en nischprodukt för Google, och att det därför inte är lönt för dem att driva en sådan gratisprodukt när de vill gå vidare med andra nya tjänster.

Användarna förlorar, men i kölvattnet av att en tjänst stängs ner kommer möjligheter för andra mer eller mindre liknande tjänster att ta vid och få många fler användare. Ett antal tjänster har varit snabba med att agera på användarnas besvikelse och rop efter alternativ till Google Reader, som Feedly dit över en halv miljon användare har fört över sina flöden. Ett stort antal för Feedly, som har fått lägga till många nya servrar för att kunna hålla tjänsten uppe.

Andra alternativ är Netvibes, Newsblur, WordPress.coms Reader och Reeder. Digg.com gick snabbt ut med att man bygger en ny tjänst som kommer att lanseras innan Google Reader läggs ner. Tidningstjänsten Zite likaså. Svenska bloggläsartjänsten Bloglovin nådde till över två miljoner användare efter beskedet kom. Det här är bara några exempel, och flera av tjänsterna har gått ut med manualer för hur användarna lätt ska kunna ladda in sina rss-prenumerationer från Reader.

Reader är förövrigt bara en av många tjänster som Google har lagt ner. Publikationen Slate har anlagt en digital kyrkogård för Google-produkter och rest gravstenar för alla tjänster som inte finns längre, närmare bestämt 30 stycken (i och för sig inkluderat en för Google Glass där det står 2012-?).

Läs också: Bar i Seattle förbjuder Googles glasögon
Läs mer: Google söker försökskaniner för sina glasögon

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson