Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Sommaren är i full gång och här kommer några tips som kanske kan passa bra för lata semesterdagar. I Silicon Valley pågår dock det mesta som vanligt. Här har de flesta inga långa semestrar och nyhetsflödet tickar på.

Den senaste veckan har det bland annat handlat om it-jättarnas rapporter där Facebook tog täten och Googles ryktade uppköp av den svenska musiktjänsten Spotify. Det senare har dock aldrig varit på tal, om man får tro Silicon Valley-veteranen Kara Swisher på teknikpublikationen Recode.

Men om vi släpper nyhetsflödet för en stund och satsar på längre läsformat så har riskkapitalisten och Silicon Valley-profilen Ben Horowitz bok kommit ut i handeln. Den har en lång titel: The hard thing about hard things – Building a business when there are no easy answers, och handlar om hur man driver ett startup-bolag.

Ben Horowitz har varit med förr. Han har bland annat, tillsammans med Marc Andreessen, startat mjukvaruföretaget Loudcloud 1999 som senare bytte namn till Opserve och såldes till Hewlett-Packard för 1,6 miljarder dollar, drygt tio miljarder kronor, 2007. I dag driver han och Marc Andreessen det omtalade riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz och har investerat i bolag som Facebook, Twitter, Foursquare och Pinterest.

Som titeln på Ben Horowitz bok antyder handlar den om det svåra i att starta ett företag. I den delar han med sig av sitt perspektiv på det mesta som kan gå fel i en startup, hur man kan vända det och vad som samtidigt hände runtomkring honom i familjen. En del av boken bygger på det Ben Horowitz flitigt har skrivit om på sin blogg, Ben’s blog, och där kan du bland annat läsa inlägget ”The Struggle” – vilket också är namnet på ett av kapitlen i boken.

Har du redan alldeles för många böcker på läslistan? Lugn, det finns en app för det. Med den tyska webbtjänsten och Iphone/Ipad-appen Blinkist kan du läsa sammanfattningar av böcker och få med dig det viktigaste. De tre första dagarna är gratis och sedan kostar tjänsten cirka 35 kronor i månaden eller 350 kronor för ett år.

Vill du inte läsa går det istället att titta på hur en startup kommer till. Om än inte alls med samma allvar som i Ben Horowitz bok. HBO-serien Silicon Valley, som finns på HBO Nordic, har gått i en säsong och handlar om programmeraren Richard Hendriks. Han jobbar först på it-jätten Hooli (en parodi på Google) och har kommit på en effektiv algoritm för att komprimera data. Tillsammans med några vänner startar han företaget Pied Pieper och på den vägen är det. Skaparna av serien, Mike Judge, John Altschuler och Dave Krinsky, leker med stereotyper i startup-världen, vilket stundom är riktigt underhållande. Det är dock sorgligt att se hur få kvinnor som är med i serien, men det återspeglar tyvärr mer eller mindre hur situationen är här i Silicon Valley.

Känner du istället för att vara mer produktiv än att titta på en serie och har tänkt på att börja blogga? Då har tidningen New York Times en enkel guide till dagens bloggplattformar. Vilken du ska välja beror till exempel på vad för slags blogg det är du ska skriva, om den främst ska innehålla bild, text eller båda två. På teknikpublikationen Mashable finns en lista över 15 bloggplattformar, som också kan ge en fingervisning.

Vill du hellre läsa bloggar, men vet inte var du ska börja så har Silicon Valley-bloggplattformen Medium en del intressant innehåll. Det kan vara lite svårt att hitta till innehållet på Medium, för tjänsten har inte separata bloggar som de flesta plattformar utan ett enda långt flöde av bloggposter. Går du in på startsidan finns det en läslista och även en flik för de 100 inläggen som är mest lästa. Du kan också göra bokmärken och skapa en egen läslista. Registrerar du dig på tjänsten kan du följa olika användare och skribenter, och få mejl om de skriver något som Medium tror kan intressera dig.

Med de tipsen säger jag glad sommar och ha en fin höst! Silicon Valley-bloggen kommer inte att uppdateras på ett tag då jag går på föräldraledighet. Tack till alla er som har läst, kommenterat och delat med er av innehåll hittills – och på återseende!

Utsikt over Dolores ParkUtsikt från toppen av Dolores Park i området The Mission i San Francisco.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson