Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Silicon Valley-bolaget Tesla har gått på knäna länge och har stora skulder. Och det ser inte ljust ut i elbilsbranschen med Kalifornien-företaget Coda som begärde sig själv i konkurs förra veckan, och konkurrenten Fisker som har avskedat folk och verkar vara nära en konkurs.

Men på onsdagen visade Tesla för första gången under sina tio år upp ett positivt resultat. Omsättningen för första kvartalet i år låg på 562 miljoner dollar, cirka 3,7 miljarder kronor, och vinsten på 12 cent per aktie, vilket är 3 cent över förväntningarna. Efter kostnader landade vinsten på 11,2 miljoner dollar, cirka 73 miljoner kronor. Det innebär en 83-procentig ökning jämfört med fjärde kvartalet förra året då elbilstillverkaren gjorde en förlust på 89,9 miljoner dollar.

Efter resultatet hade kommit rusade aktien på Nasdaq-börsen. Tesla börsintroducerades 2010 till kursen 17 dollar per aktien. På onsdagskvällen var den uppe och vände på över 70 dollar, alltså fyra gånger mer än introduktionspriset, vilket motsvarade 30 procent upp på eftermarknaden.

Förra året i juni lanserade Tesla med buller och bång sin Model S i USA. Antal sålda bilar av modellen var beräknades till 4 500 under första kvartalet i år, men Tesla spräckte det målet med 400 bilar. I ett brev till investerarna menar Tesla att det även finns en stor efterfrågan globalt, på över 20 000 bilar per år totalt.

LÄS MER: Upp till bevis för Teslas nya elbil

Under andra kvartalet räknar Tesla med att leverera 5 000 av Model S, och totalt 21 000 under året. I planen ligger också en crossover med namnet Model X, men produktionen har skjutits fram från i slutet av 2013 till i slutet av 2014.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson