Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det är tisdag eftermiddag i acceleratorn Y Combinators lokaler i Mountain View. Om ett par timmar ska Jessica Livingston ha mentorsmöten med några av grundarna i de 47 startup-företagen som är med i den här omgången av Y Combinators program.

Jessica Livingston står bland entreprenörerna som förbereder sig inför dagens mentorsmöten.

Startup-företagen sitter inte här och jobbar under programmets gång, men kommer hit på tisdagar för att träffa varandra och sina mentorer och äta middag tillsammans. Annars jobbar de från sina bostäder eller något kafé, för att leva det riktiga startup-livet.

– Vi tycker att företagen ska skapa sin egen kultur, säger Jessica Livingston.

Hon är partner i Y Combinator, är en av grundarna och författare till boken Founders at work. Den här kullen av entreprenörer är den 15:e i ordningen hon coachar.

Det prestigefyllda programmet pågår i tre månader, och går två gånger om året. Till Y Combinator söker över 2 000 entre­prenörsföretag varje gång, och är man en av de lyckliga som kommer in kan det ge en rejäl skjuts framåt. Då får man ingå i en egen kategori av företag – dem som ofta omnämns som ”Y Combinator backed: XXX”, alltså som har fått finansiering från programmet.

Två svenskgrundade bolag har varit med. Den mobila meddelandetjänsten Heysan, som var med redan 2007 och såldes till Good Technology i maj 2009. Och Verbling som erbjuder språkkurser genom videoklipp och chatt, var med 2011 och har fått en investering av bland annat riskkapitalbolaget Draper Fisher Jurvetson. Bokmärkestjänsten Kippt, som jag har skrivit om tidigare här på bloggen, var det första finska bolaget som var med i förra årets sommarprogram.

Läs mer: Han är antagen till Y Combinator
Läs också: De vill förlänga livstiden för innehåll

Upplägget går ut på att Y Combinators partners investerar pengar, 17 000-20 000 dollar (cirka 115 000-135 000 kronor) per bolag beroende på hur många grundare det är. Fram till i dag har de investerat runt 8 miljoner dollar, i sammanlagt över 500 företag. Det har snart gått åtta år sedan Jessica Livingston, tillsammans med sin livspartner Paul Graham och entreprenörerna Trevor Blackwell och Robert Morris, startade den i dag kända acceleratorn. Men egentligen var det en tillfällighet att det blev så.

– Paul ville göra affärsängelinvesteringar. Men ingen av oss visste egentligen inte så mycket om det och sa att vi måste lära oss mer: ”Låt oss börja på sommaren och investera i en hel rad tillsammans för att få fart på det”, säger Jessica Livingston att de sa till varandra.

Paul Graham, Trevor Blackwell och Robert Morris startade tillsammans Viaweb 1995, en webbapplikation för att starta sin egen nätbutik, som de sedan sålde till Yahoo 1998. Därifrån kommer en del av pengarna, men det var Jessica Livingston som var den drivande kraften bakom Y Combinator.

– Det var jag som var inspirationen till YC. Det är mitt drömjobb för att jag älskar att jobba med grundare.

Det var 2005 och då var det åtta startups med i programmet. Därifrån har det varit uppe i hela 84 bolag på samma gång. Först kördes programmet i Silicon Valley på sommaren och i Cambridge i Massachusetts på vintern, där paret bodde då men sedan flyttade till Silicon Valley permanent.

– Det här stället har alltid varit magiskt för mig. Jag är född och uppvuxen på östkusten. Först är det vädret. Du går av planet här och tänker att ”jag är i paradiset”. Och är du inne på startup-företag är det magiskt, för att alla är involverade i det och förstår det.

– Då, 2005, på östkusten trodde folk att vi var galna som skulle starta Y Combinator. Men här tänkte folk: ”intressant, låt oss se om det funkar”. Folk här är helt enkelt mer öppna för galna idéer. Och mindre rädda för risk, säger Jessica Livingston.

Jessica Livingston brukade jobba på en investmentbank på östkusten, där det var inrutade arbetstider som gällde.
– Jag tror att det är fel sätt att ha anställda. Du är mer effektiv vid en tidpunkt än en annan. Jag känner att i Silicon Valley har folk har mer respekt för ”makers”, alltså folk som skapar saker, och man vet att man inte bara är effektiv från nio till fem.

Och med Silicon Valleys höga koncentration av folk som är involverade i entreprenörskap är det mycket större chans att saker händer av en slump.
– Du kan sitta och äta på Coupa Café i Palo Alto och stöta på något som presenterar dig för en investerare. Här händer sådant hela tiden, säger Jessica Livingston.

Hon pratar om ekosystemet som finns här för startup-grundare. Om advokater som förstår att de måste ta betalt på andra sätt för att anpassa sig till entreprenörer.

– Alla som jobbar med service här förstår att startup-företag är riskfyllda, men om de blir stora så kan de betala sig. De har inte mycket pengar, men det handlar om relationer.

Det är också i hur man hanterar relationer som Jessica Livingston ofta coachar entreprenörerna på Y Combinator, och de kommer ofta till henne om det är något problem i gruppen.
– Du skulle bli förvånad om du visste hur många startups som har problem tidigt.

Hittills har det deltagit över 500 startup-företag i Y Combinator, ett nätverk som Jessica Livingston fortsätter att hålla vid liv.
– Jag har skapat ett band till många, det är som en mammagrej, säger hon.

– Många av dem misslyckas och det finns mycket sorg och galna saker som pågår, men också spännande saker. Som att jobba med killarna på Airbnb (ett av Y Combinators portföljbolag) när de kom till oss skuldsatta och ingen använde deras produkt. Till att nu vara på omslaget av Forbes.

Hon tycker att investeringsklimatet har blivit lite tuffare och att 2011 års värderingar var galna.
– Det fanns företag som jag inte kunde förstå varför de fick en investering. Den tiden kunde inte vara för evigt, men det är fortfarande ett relativt bra investeringsklimat för startup-grundare.

Läs också: Trendigt att vara entreprenör – men få lyckas

Sedan den här intervjun gjordes har den här omgången av bolag i Y Combinator hunnit avsluta programmet, och nästa börjar i sommar. Det här är en längre version av intervjun med Jessica Livingston, som var med i reportaget: Silicon Valley på väg att bli nya Hollywood

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson