Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Nyheten slog ned som en bomb i Silicon Valley på torsdagen när The Guardian och Washington Post publicerade material om att USA:s underrättelsetjänster NSA och FBI samlar in data från nio olika it-jättar. Bland dem finns Facebook, Google, Apple, Microsoft och Yahoo.

Informationen står i en hemlig 41-sidig powerpoint-presentation som de båda publikationerna har fått ta del av. Enligt den handlar det om information som e-post, filöverföringar, chattkonversationer, foton och videokonferenser med mera.

Det topphemliga övervakningsprogrammet går, enligt presentationen, under namnet PRISM, och NSA och FBI uppges ha direkttillgång till servrar hos företagen.

”De kan bokstavligen följa när dina idéer formas medan du skriver dem”, säger källan till Washington Post.

Presentationsbilden sägs komma från NSA, och visar vilken data säkerhetsmyndigheten har tillgång till genom olika it-företags servrar. Källa: Washington Post

I dokumentet står också att PRISM körs med hjälp av företagen i fråga. Microsoft ska, som första företag, ha gått med 2007 och Yahoo som andra under 2008. Och Apple ska, enligt en av presentationsbilderna, ha börjat lämna ut uppgifter till PRISM så sent som i oktober förra året. Värt att notera är att Twitter inte är en av dem, och mikrobloggen har vid tidigare tillfällen motsatt sig stämningar från staten vad gäller att lämna ut information.

Företagen som sägs ha gett NSA tillgång till deras servrar. Källa: Washington Post

It-jättarna, som redan innan brottas med användarnas förtroende, får det säkerligen inte lättare efter det här. Men företagen själva vill inte kännas vid uppgifterna.

Ett antal olika medier, däribland teknikbloggarna här i Silicon Valley, har ställt frågan till de nio bolagen om NSA och FBI har tillgång till deras servrar. Alla de hittills har fått tag på nekar bestämt till att så skulle vara fallet.

Google säger i flera uttalanden att man ”bryr sig djupt om säkerheten för sina användares data” och inte lämnar ut den till statliga myndigheter.
”Google har ingen bakdörr där myndigheter kan få tillgång till våra användares privata data”, menar Google.

En talesperson för Apple säger att man aldrig har hört talas om PRISM.
”Vi ger ingen statlig myndighet direkt tillgång till våra servrar, och statliga myndigheter som begär ut kunddata måste ha ett domstolsbeslut”, säger talespersonen.

Microsoft menar att man ”bara ger ut kunddata då vi får en lagligt bunden order eller stämning, och aldrig på frivilliga grunder”.

Och Facebook, som ska ha börjat lämna ut information under 2009, säger att de ”inte ger någon statlig organisation direkt tillgång till Facebooks servrar.
”När Facebook tillfrågas om data eller information om specifika individer, tittar vi noggrant på sådana förfrågningar och att de överensstämmer med lagen”, skriver den sociala nätverksjätten i sitt uttalande.

Teknikbloggen Mashable uppmärksammar att de flesta av svaren innehåller orden ”direkt tillgång” och att företagen säger att de bara ger ut information om det krävs enligt lag. Och Washington Post tog senare under torsdagen bort skrivelsen att bolagen ”medvetet deltagit” i PRISM. Tidningen ersatte det istället med att det kan vara möjligt att konflikten mellan dokumenten och företagens nekanden är resultatet av vaghet från NSA-författarens sida. I så fall skulle det istället kunna handla om indirekt tillgång till informationen.

NSA:s åtkomst till uppgifterna i PRISM ska vara laglig förankrad, enligt The Guardian, och ha gjorts möjlig genom förändringar i amerikansk lagstiftning angående övervakning under president Bushs tid vid makten. Och president Obama ska ha förnyat tillståndet i december förra året.

Läckan angående PRISM ingår i ett material där det också finns uppgifter om att miljontals telefonsamtal från operatören Verizon avlyssnas av NSA. En nyhet som kom ut på The Guardian i onsdags.

”Det är uppenbart att det är en hel del här som vi inte förstår, men den här typen av inhemsk övervakning verkar för mig vara vara en stor överträdelse som går ut på att faktiskt spionera på alla amerikaner. Vad tycker du?”, skriver New York Times-kolumnisten Nicholas Kristof på Facebook.

Under torsdagseftermiddagen kom det reaktioner på Twitter om att dokumentet om PRISM skulle vara falskt.

Men två källor till NBC News bekräftar att PRISM existerar, och The Guardian uppger att man har verifierat att dokumentet är äkta.

På torsdagskvällen (amerikansk tid) landade president Obama med Air Force One i Silicon Valley för att gå på ett par privata bjudningar, och man kan tänka sig att flera av diskussionerna där handlade om PRISM-avslöjandet.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson