Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Nu är det dags för förändring, tycker åtta av de stora teknikbolagen med Google och Microsoft i spetsen. I kölvattnet av avslöjandena kring NSA-härvan ber de president Barack Obama och kongressen att sätta nya gränser för regeringens övervakning.

Det står i ett öppet brev som är undertecknat Aol, Apple, Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter och Yahoo. Till vardags bittra konkurrenter, men med liknande intressen i frågan då flera av dem har fått kritik för att ha lämnat ut uppgifter om användare till underrättelsetjänsten NSA.

”Medan företagen som skriver på det här förstår att regeringar behöver agera för att skydda deras medborgares säkerhet, tror vi starkt på att befintliga lagar och praxis behöver förändras”, står i förklaringen på webbsajten där det öppna brevet är publicerat.

Resonemanget fortsätter kring yttrandefrihet och människors rätt till ett privatliv, och bolagen ger förslag på ett antal principer de tror på.

”Det här är en stor gamechanger”, säger vd:n för stödgruppen Center for Democracy and Technology Leslie Harris, till tidningen The Guardian.

Hon menar att brevet kommer att få uppmärksamhet av Barack Obama och kongressen, för att så pass stora bolag har gått ihop och för att det finns uttalanden från bland andra Facebooks vd Mark Zuckerberg och Googles vd Larry Page.

Tidigare har till exempel Yahoo och Facebook gått ihop och lämnat in en stämning till USA:s regering om att få vara vara mer transparenta med vilka slags förfrågningar bolaget har fått från NSA. Och flera av de andra bolagen har också begärt att få publicera förfrågningar, vilket har gjorts i några omgångar.

Twitter verkar dock hittills ha lyckats hålla NSA borta och är till exempel inte med i listan bland bolagen i övervakningsprogrammet Prism, även om flera av de andra it-bolagen hävdar att de inte visste om att Prism fanns.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson