Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det är dags igen för ett svep med några av veckans händelser.

Twitter har fått ett patent. För vad då? Jo, Twitter… Det var 2007 som två av grundarna, Jack Dorsey och Christopher Isaac aka ”Biz” Stone, skickade in en patentansökan för en så kallad ”distributionsplattform för meddelanden oberoende av pryl”. Patentärenden kan som bekant ta lång tid, och i tisdags fick Twitter godkänt för sitt patent på tjänsten.

I definitionen av patentet ingår också funktionen att kunna följa varandra, vilket teoretiskt sett skulle kunna ställa till problem för tjänster som företagsmikrobloggen Yammer (köptes av Microsoft förra året), Facebook och Google+.

Från en box till en annan – den här veckan har den hajpade mejlappen Mailbox team flyttat in på Dropbox kontor. Det var i förra veckan som lagringstjänsten berättade att man köpt Mailbox för att bredda sin repertoar. Det spekulerades också i att köpesumman ska ha varit närmare 100 miljoner dollar, cirka 680 miljoner kronor.

Mailbox lanserade sin app för drygt sex veckor sedan, låter folk vänta i kö (står nu runt 450 000 personer i kö) för att få tillgång till den och uppnådde i tisdags en miljon användare. Appen fungerar i IOS och Android tillsammans med en Gmail-adress och låter användarna bland annat arkivera, skjuta upp mejl som då försvinner ur inkorgen och använda mejlen mer som en att göra-lista. Jag har testat Mailbox, men har än så länge inte fastnat för appen och kommit in i att använda den.

Dropbox har, förutom att köpa Mailbox, lockat över den svenske produktdesignern Rasmus Andersson till sig. Han kommer senast från Facebook i Menlo Park, där han i två år har jobbat med mobilutveckling och produktinfrastruktur. Innan det var han chefsdesigner på musiktjänsten Spotify under fyra år.

I torsdags lanserade Apple ett alternativ med tvåstegsverifiering för att öka säkerheten för Apple ID och Icloud. Något som redan finns hos många andra tjänster. Den gäller än så länge användare i USA, Storbritannien, Australien, Irland och Nya Zeeland, och går ut på att identifiera sig på två olika sätt när man loggar in på Apples tjänster Itunes, App Store och Ibookstore.

Men valmöjligheten att lägga till en tvåstegsverifiering hade knappt hunnit vara ute i en dag förrän ett säkerhetshål upptäcktes. Teknikbloggen The Verge var först med att rapportera att det nu gick att ta över någons Apple ID genom att återställa lösenordet med personens mejladress och födelsedatum. För att stoppa det skulle användare registrera sig för tvåstegsverifieringen, men flera av dem fick ett meddelande där det stod att de var tvungna att vänta i tre dagar för att göra det. Apple agerade med att tillfälligt stänga ner sidan där verifieringen sattes upp, men på fredagskvällen var den uppe igen och säkerhetsproblemet ska vara löst.

Fler nyheter från veckan:
De tjänar på Google Readers dödsdom
Dålig timing för lanseringen av Google Keep?

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson